
I Hägerstens har temporära sovsalar med 12-16 personer i samma rum inrättats. Foto: Mikael Andersson
Nya akutlösningen för nyanlända: Sovsalar med 12-16 personer i samma rum
Redan hårt tryck på flyktingmottagandet. Och ännu fler kommer nästa år. För att det ska fungera kommer alla Stockholms stadsdelar behöva hjälpa till: "Var så säker. Hela stan kommer att det bli involverad i det här", säger stadens flyktingsamordnare.
- Nyheter
- Publicerad 06:30, 2 dec 2016
Hittills i år har Stockholm tagit emot drygt 1 200 personer som flytt från krig eller andra krissituationer. Innan året är slut kommer totalt 2 810 personer ha anlänt.
Nästa år kommer antalet flyktingar öka. Enligt den fastställda fördelningen ska Stockholms stad ta emot 3 460 personer under 2017.
Boendesituationen är akut och just nu är de flesta nyanlända placerade i större boenden på Södermalm (cirka 500) Hägersten-Liljeholmen (cirka 320) och Farsta (cirka 160). På andra håll i stan är det sämre med boenden. I vissa av stadsdelarna, exempelvis Vasastan och Östermalm, har noll boenden åt nyanlända hittats.
– Det är en jättetuff utmaning. Vi vrider och vänder på varenda sten men det är knappast i innerstan det finns tomma lokaler, säger Karin Wanngård (S) finansborgarråd.
Fördelning över staden
– Vi letar för fullt och det kommer avgöras från vecka till vecka var flyktingarna ska bo någonstans. Målsättningen är att ha en bra fördelning över staden och på till exempel Östermalm för vi fortsatta diskussioner med Kungliga Djurgårdsförvaltningen men är inte riktigt i mål än, säger stadens flyktingsamordnare Fredrik Jurdell.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd och Fredrik Jurdell, flyktingssamordnare Foto: foto: Sacharias Källdén
Modulhus har varit en het potatis under hela året. Planerade modulhusbyggen har överklagats och processen går minst sagt långsamt framåt. Hittills är det bara i Fagersjö i Farsta som det finns modulbostäder. Men staden ser positivt på framtiden och är övertygade om att modulhusen kommer att byggas.
– Vi tror att flera av de här byggena drar igång under 2017. Vi är väl förberedda och när det ges klartecken att bygga kommer det gå fort, säger Fredrik Jurdell.
Enligt planeringen tar det mindre än tre månader att få ett modulhus på plats. Skulle alla som planeras byggas handlar det om mellan 1 000 – 1 500 boendeplatser. Och det räcker inte på långa vägar.
Ber privatpersoner om hjälp
En annan väg har varit att kampanja för att privatpersoner ska hyra ut ett extrarum till en nyanländ. Hittills har ett 70-tal personer anmält intresse för att hjälpa till.
– Det löser självklart inte hela problemet, men varje litet rum är ett tillskott i helheten. Vi är glada för varenda liten hjälp som vi kan få. Ett värdigt boende är en mycket viktig förutsättning för en fungerande integration, säger Karin Wanngård.
Kommer Stockholm kunna erbjuda de som kommer hit i år och under 2017 boendeplatser?
– Det blir oerhört svårt och det finns inga genvägar. Men det är fullt möjligt och vi är många som arbetar med att lösa det här, säger Fredrik Jurdell.
Är modulhusen nyckeln till att det här ska fungera?
– Modulhusen är en viktig pusselbit, men inte hela svaret. Vi behöver fortfarande få fram andra typer av boendeplatser. Vi letar lokaler, korttidsboenden, vandrarhem och allt som kan användas, säger Fredrik Jurdell och tillägger:
– Var så säker. Hela stan kommer att det bli involverad i det här.

TRÅNGT. Noura Charaf och Feven Tesfay bor båda på det nya boendet i Hägersten och är bekymrade över situationen. "Att dela rum 2-3 personer är inget problem. Men att bo såhär? Hur ska det gå? Vi har inte börjat på SFI än men hur ska vi kunna plugga när vi bor såhär?", säger Feven Tesfay. Foto: Mikael Andersson
Gidey tvingas bo i sovsal: "Jag kan inte studera och inte sova"
I Hägersten öppnade förra veckan stadens första boende där de nyanlända får bo i sovsalar. En långt ifrån optimal situation enligt både staden och de boende.
Förra veckan öppnade Stockholms första boende för nyanlända där de boende får bo i sovsalar. Boendet drivs av staden och ligger i Hägersten. Det vänder sig till kvinnor som kommit ensamma till Sverige, fått uppehållstillstånd och nu blivit anvisade till Stockholm. Här bor 33 kvinnor i tre sovsalar som gränsar till varandra.
Våningssängarna står på rad, det finns inga dörrar mellan rummen och många har hängt upp skynken framför sina sängar för att få lite avskildhet.
Går inte att laga mat
Något kök att laga mat i finns inte, all mat levereras hit. Enligt staden är boendet tillfälligt. Men vad det innebär är oklart, någon bortre tidsgräns finns inte. Inne i matsalen har ett tiotal kvinnor samlats för att prata med tidningen. Redan efter en vecka pyr missnöjet med boendet.
– Vi bor 12, 16 personer i samma rum och vi kan inte laga vår egen mat. Flyktingförläggningen var bättre än det här. Då bodde vi aldrig mer än två personer i ett rum. Vi vet att det är svårt att få lägenhet här. Inte ens de som är födda här kan få en lägenhet. Varför skickade de oss då hit? säger Feven Tesfay.

Matsal. På det nya boendet finns ingen möjlighet att laga sin egen mat. Alla måltider levereras utifrån. Foto: Mikael Andersson
Gidey Germay kommer från Eritrea och bodde tidigare i Delsbo, även hon är frustrerad över situationen.
– Det var bättre där, då bodde vi fyra personer i samma rum. Det var perfekt. Här kan jag inte studera och inte sova. Allt är så svårt.
Medveten om missnöjet
Boendet är stadens första av den här typen, men knappast det sista. För att staden ska klara av att ordna boende till alla nyanlända gäller det att vända på varenda sten. Inger Åsebo, biträdande avdelningschef på socialförvaltningen, är medveten om de boendes missnöje men framhåller att det inte finns några alternativ.
– Vi har inget annat erbjuda. Det här är inte optimalt men vi ska ta emot väldigt många, det är bostadsbrist och vi letar efter alla typer av boenden, säger Inger Åsebo.

Besvikna. Noura Charaf, Lina Obeid och Feven Tesfa är besvikna på det nya boendet. "Vad ska jag göra här? Jag bara sitter här och väntar., säger Lina Obeid. Foto: Mikael Andersson
Flyktingar fördelade per stadsdel

Under 2016 ska Stockholm bereda boenden för 2 100 nyanlända. Om alla modulhus som planeras byggs blir det bostäder åt 1000-1500 personer. Foto: Sanna Källdén