Nytt kapitel. 2 500 kvadrat av fastigheten Porslinsfabriken i Gustavsbergs hamn kommer att bli kulturhus. Foto: Moderaterna Värmdö

Nya ägaren vill skapa nytt liv i Porslinsfabriken

Förra veckan klubbades försäljningen av Porslinsfabriken. Men oppositionen menar att det nya kulturhuset som ska rymmas där blir alldeles för litet.

  • Publicerad 11:54, 20 apr 2021

Nu går den gamla hushållsporslinsfabriken i Gustavsberg, med sitt välkända sågtandade tak, in i en ny epok. Förra veckan blev det klart att hela fastigheten, Gustavsberg 1:468, säljs till Landia AB för 110 miljoner kronor. Totalt sex anbud kom in.

– Det känns jättekul och vi är glada över att få delta i den fortsatta utvecklingen av Gustavsbergs hamn, säger Jonas Ramstedt, vd hos Landia.

Vill göra huset levande

Försäljningen villkoras med att kommunen får hyra tillbaka 2 560 kvadratmeter av den totala ytan på 13 700 kvm för att använda till ett kulturhus. Landia äger redan sedan 2019 grannfastigheten Gustavsberg 1:488, där bland annat konstnärsateljéerna G-studion ligger.

Så snart som möjligt kommer de att starta en totalrenovering av Porslinsfabriken, enligt Jonas Ramstedt, samtidigt kommer de gå ut och söka nya hyresgäster. Det finns cirka 7000 kvm ledig yta i huset, efter att kommunen fått sina 2 500 kvadrat.

– Vi hoppas få dit lite blandade, publika verksamheter som gör att området lever, kanske något kafé eller restaurang, och även få plats med några konstnärsateljéer. Vi har lång kö till G-studion och här skulle vi kunna få plats med 50-60 nya ateljéer, säger Jonas Ramstedt.

Nuvarande hyresgäster i huset, Hemköp och företaget Gustavsbergs porslinsfabrik, hoppas han vill vara kvar med Landia som hyresvärd.

"Blir bara en flytt av biblioteket"

Oppositionen menar att det planerade kulturhuset kommer att bli på tok för litet.  

– Behoven av yta har tidigare bedömts vara minst 4000 kvadrat för att rymma ett riktigt kulturhus. Vi är oroade över att det här bara blir en flytt av ett bibliotek och lite samlokalisering, säger oppositionsrådet Carl Kangas, (S).

Oppositionen är också kritisk till hur försäljningen har gått till. De fick handlingarna bara några timmar innan beslutet skulle fattas i kommunstyrelsen, vilket gjorde att de inte hann sätta sig in i ärendet ordentligt, menar de.

Kommunstyrelsens ordförande, Deshira Flankör, (M), säger att ärenden som är kritiska på grund av att det finns flera budgivare brukar hanteras under affärssekretess, handlingarna delas då ut under sammanträdet. I det här fallet skickades handlingarna ut tre och en halv timme innan mötet startade. Efter sammanträdet hade alla möjlighet att ta del av underlaget som sedan beslutades i kommunfullmäktige två veckor senare, enligt Flankör.

När det gäller kulturhusets yta säger hon att det är fullt tillräckligt.

– Det finns inget självändamål med att hyra stora och kostsamma ytor som vi inte behöver, säger hon.

KLART: Porslinsfabriken i Gustavsberg säljs

Inga nya besked om kulturhuset

Porslinsfabriken

Porslinstillverkningen i Gustavsbergs hamn började år 1825 och 1937 startades även tillverkning av sanitetsporslin (toaletter och badkar). I samband med det byggdes hushållsporslinsfabriken, som ritades av Olof Thunström. Idag produceras hushållsporslin i mindre skala i huset. Kommunen köpte Porslinsfabriken och flera andra byggnader i hamnen 2012.

Nya ägaren Landia AB äger ett 30-tal fastigheter runt om i Stockholm, med hyresgäster inom vård, bostäder, skola, kontor och industri.

Det nya kulturhuset är tänkt att innehålla bibliotek och lokaler för dans, teater och fritidsaktiviteter.

Visa merVisa mindre