Den nya webbplatsen heter Gröna kilar och är en del av ett samarbete som sedan 2016 finns kring de tre kilarna Rösjökilen, Angarnkilen och Bogesundskilen i norrort.

– I naturen syns inte kommungränserna och många naturområden fortsätter genom flera kommuner. Tanken med kilsamverkan är att utveckla naturområdena oberoende av kommungränser, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i natur- och tekniknämnden i Sollentuna och medlem i den politiska styrgruppen för Samverkan Gröna Kilar nordost.

Lanserad 1 april

Ett mål för samarbetet kring regionens gröna kilar är att bidra till en god livsmiljö för alla invånare och en hög biologisk mångfald. Ett annat mål är att göra kilarna välkända och välbesökta.

Den nya webbplatsen lanserades den 1 april och innehåller beskrivningar av hur samverkan mellan samarbetskommunerna fungerar och av hur samverkan sker med lokala ideella föreningar som har kunskap om naturen och når ut till många kommuninvånare.

– Under det senaste året har antalet besökare i våra naturområden ökat markant. Att sprida kunskap och utveckla service och tillgänglighet till vår närnatur känns därför extra angeläget under coronapandemin, säger Thomas Ardenfors.

Åtta kommuner

Rikard Dahlén, naturvårdschef i Sollentuna, välkomnar fler ut i naturen.

– Många vanliga fysiska arrangemang och guidningar har ställts in samtidigt som fler söker sig ut i naturen. Därför känns den nya webbplatsen extra viktig att lansera nu under våren, säger han.

De kommuner som berörs av och samarbetar kring Angarnkilen, Rösjökilen och Bogesundskilen är förutom Sollentuna även Danderyd, Täby, Upplands Väsby, Sigtuna, Vallentuna, Vaxholm och Österåker.