N:a Djurgårdsstaden och Johannes förskolor vill få fler erfarna vikarier. Foto: Mostphotos

Ny vikariepool ska förbättra förskolorna

Nu kan Norra Djurgårdsstaden och Johannes få fler erfarna vikarier till sina förskolor. Stadsdelsförvaltningarna går vidare med planer för en ny bemanningsenhet men ska utreda om det bär sig ekonomiskt.

  • Publicerad 12:12, 20 sep 2018

Kvalitén på vikarier måste bli ännu bättre. Det tycker Östermalms och Norrmalms stadsdelsförvaltningar. Därför har man börjat kolla på en gemensam bemanningsenhet, en så kallad vikariepool, på förvaltningarna. På så sätt kan det komma in fler kompetenta vikarier med bättre erfarenhet.

En annan fördel skulle vara att det blir samma vikarier som återkommer på nya vikariat i större utsträckning än om man tar personal från privata bemanningsföretag.

Tidigast nästa höst

Om det blir grönt ljus kommer man prova vikariepoolen i förskoleenheterna Johannes förskolor i Vasastan och Norra Djurgårdsstadens förskolor i Östermalms stadsdelsområde. I augusti 2019 skulle ett sådant pilotprojekt som tidigast kunna starta.

Men en sådan enhet skulle bli dyr och därför ska en projektledare under nästa år utreda om det går att få ihop projektet ekonomiskt.

Mitt i har sökt Östermalms stadsdelsförvaltning, men där svarar tjänstemännen att man inte vill kommentera ärendet.