De senaste fem åren har antalet bedrägeriärenden i Stockholm ökat med cirka 25 procent. Bara förra året anmäldes drygt 40 000 bedrägerier.

När nu allt fler stockholmare är på väg att erbjudas vaccin väntar sig polisen fler bedrägeriförsök. Bedragarna kommer sannolikt särskilt rikta in sig på äldre personer.

– Sedan tidigare vet vi att dessa kriminella ger sig på de svagaste grupperna i samhället och tyvärr ser jag inte att det skulle bli annorlunda nu. I dagsläget har vi några fall som kan kopplas till vaccinationer och det vore fantastiskt ifall vi kunde förhindra det här innan det blir ett större problem, säger kommissarien Patrik Lillqvist som är sektionschef på bedrägerisektionen i Stockholm, i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/da-paborjas-vaccinationen-i-stockholm/repucc!Yqy4ZYAsCpXfh76G89@Dw/

Låtsaspoliser

Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna utger sig vara från banken och ibland även från polisen. Även om vaccinationen är gratis hävdar bedragarna att det kostar pengar eller att man måste identifiera sig med bank-ID eller lämna ut bankkort och koder.

Varken bank eller polis agerar någonsin på det här sättet, poängterar Patrik Lillqvist.

– Vi ser en stor risk att fler kommer att utsättas för bedragare som utnyttjar vaccinationerna i sina kriminella syften framöver. Bedragare är flexibla och snabba på att byta både metoder och inriktning. Det är viktigt att sprida information till våra äldre och personer i deras närhet för att förhindra bedragare från att lyckas, säger Patrik Lillqvist.

https://www.mitti.se/nyheter/antalet-smittade-upp-med-nastan-100-procent/repucb!hnyz36A85TOPATl8GKPCA/