Kommunpolis Magnus Nilsson är upprörd över metoderna han sett under pågående pandemi. Foto: Åsa Sommarström

Ny varning för bedragare som utnyttjar äldres coronaoro

Polisen går åter igen ut med en varning för bedragare som med olika metoder lurar av äldre pengar genom att utnyttja oron för corona och låtsas vara en hjälpande hand. – Man blir såklart arg när man hör om detta, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

  • Publicerad 05:01, 19 maj 2020

Telefonen ringer hos en äldre person, rösten i andra änden presenterar sig som polis eller bankanställd, förklarar på ett förtroendeingivande sätt att det skett ett bedrägeri via nätet eller med kort och att bankkortet därför behöver spärras eller bytas ut. Kort senare ringer det på dörren hos den äldre och utanför står en person som presenterar sig som polis och vill få kort och kod överlämnat. Därefter sker nästan omedelbart transaktioner från kortet.

Mönstret går enligt polisen igen i flera anmälningar som polisen i norrort och västerort fått in under våren.

Bär munskydd som maskering

Under coronapandemin har polisen fått in anmälningar om att de som knackat på har haft munskydd, för att försvåra igenkänning. I mars gick polisen i Järfälla och Upplands-Bro ut med en varning om bedragare som passar på att utnyttja coronarkisen och äldres oro. Nu har nya fall börjat dyka upp, senast förra veckan i Järfälla.

– Just nu är det ingen som tycker att det är konstigt att någon bär munskydd och vi har fått uppgifter om att bedragare utnyttjat detta för att inte bli igenkända. De har haft på sig munskydd och pratat om corona, och när de knackat på hos äldre har de sagt att de vill göra en tjänst så att de äldre ska slippa gå ut, säger Magnus Nilsson, kommunpolis i Järfälla och Upplands-Bro.

”Vill maxa uttagen”

När väl bedragaren fått tag på kort och kod går det snabbt innan pengar börjar försvinna från konton, enligt Magnus Nilsson. ”De förstår att det bara är en tidsfråga innan kortet blir spärrat och vill därför maxa uttag och transaktioner”, säger han. Foto: Mostphotos

– Man blir såklart arg när man hör om detta, det är lågt och är ett slag under bältet att man riktar in sig på värnlösa medborgare. Äldre hör och ser sämre och har kanske svårt att hänga med på samma sätt som yngre, säger Magnus Nilsson.

”Gör aldrig på det sättet”

Polisen har nu gått ut med en ny varning på Facebook och uppmanar allmänheten att informera sina äldre nära och kära om bedragarnas tillvägagångssätt. Magnus Nilsson är också tydlig med att polisen aldrig knackar på och kräver bankuppgifter.

– Nej det gör vi inte, vi knackar dörr och söker vittnen, det gör vi regelbundet i samband med utredningar. Men vi knackar aldrig på och vill ha kort och koder, det skulle aldrig hända, säger han.

Fakta

Polisens tips – så skyddar du dig

  • Kontrollera alltid med de officiella källorna om du oväntat blir kontaktad av en myndighet eller organisation. Logga aldrig in via BankID eller bankdosa om du blir uppringd och ombedd att göra det.
  • Lämna aldrig ut kort eller koder till okända som tar kontakt och erbjuder sig att till exempel handla åt dig.
  • Behöver du hjälp med inköp eller annat, se till att själv ta kontakten och använd i första hand de kontakter du redan har med anhöriga, vänner och bekanta.
  • Måste du anlita någon obekant kan ett tips vara att du gör beställningar mot faktura som ombud kan hämta och leverera till dörren.
Källa: Polisen
Visa merVisa mindre

Fakta

Corona försvårar för bedragarna

I hela landet verkar coronapandemin ha gjort att antalet bedrägerier har minskat, visar färsk statistik från polisen. I april minskade antalet kortbedrägerier med 12 procent jämfört med mars. Antalet kortbedrägerier där det fysiska kortet används minskade med 25 procent.

Minskningen kan enligt polisen troligtvis förklaras med att vi vistas mindre på offentliga platser där bedragarna under normala omständigheter kan komma över pinkoder och kort.

Visa merVisa mindre