NYTT SIDAHUS? Ett förslag är att bygga ett helt nytt kontorshus åt Sida i Södra Hamradalen nära Tumba centrum. Foto: Profi fastigheter

Ny vändning i Sida-flytten: Nytt hus i Tumba

Sida backade med sina planer om att flytta till Botkyrka. Nu har ett nytt förslag lagts upp på bordet: Ett helt nytt kontorskomplex kan byggas åt Sida i Tumba.

  • Publicerad 15:52, 29 jun 2020

Planerna på att biståndsmyndigheten Sida ska flytta från Gärdet på Östermalm till Botkyrka kommun har pågått sedan 2018.

Men när Botkyrka kommun inte hade några lediga lokaler för en myndighet med 500 anställda meddelade regeringen tidigare i juni att Sida får börja leta även utanför Botkyrka.

Östlin (S) riktar syrlig kritik mot Sida

Nu har dock ett nytt förslag presenterats. Profi Fastigheter har arbetat med Sidas nyetablering i två års tid. De föreslår nu att ett helt nytt kontorshus på 10 000 kvadratmeter ska byggas i Södra Hamradalen i närheten av Tumba station. Profi Fastigheter vill utveckla området som i dag bebos av bland annat Alfa Laval och DeLaval för att göra plats för ytterligare 1 700 arbetsplatser.

Snabba ryck

Profi fastigheter har möjlighet att bygga kontorshuset inom en gällande detaljplan, vilket gör att de kan få ett nytt kontorshus på plats inom två år.

– Vi trodde att vi kunde erbjuda ett befintligt kontorsalternativ, men det kan vi inte i dagsläget. Vi har därför sett över om det finns något nybyggnadsalternativ. Och det finns det, säger Susanne Essehorn, fastighetschef på Profi Fastigheter.

Sidas flytt till Botkyrka ställs in

Sida har dock tidigare hävdat att de inte får bygga nytt. Men enligt Profi Fastigheter stämmer inte det.

– Våra jurister kan inte hitta några hinder. Vad vi ser har de har möjlighet att hyra ett nytt hus för sin egen verksamhet, säger Susanne Essehorn.

Uppfyller alla krav

Tanken är att Profi som hyresvärd uppför byggnaden och står för byggkostnaderna. Huset ska uppfylla alla Sidas krav och förslaget stämmer väl överens med regeringens initiala beslut om etablering i Botkyrka kommun. Det Sida ska göra är alltså bara att hyra lokalerna.

– Jag har ingen åsikt om Sida vill flytta till Botkyrka eller inte. Men det finns en möjlighet och ett konkret alternativ som uppfyller alla deras krav. Och det här skulle göra att de kan spara omkring 10 miljoner kronor i hyreskostnader per år, mot vad de har i dag, säger Susanne Essehorn.

Sida väntar in mer förslag

Sida vill inte säga varken bu eller bä om den här idén i dagsläget.

– Jag har fått det här förslaget skickat till mig, men ännu inte läst det. Just nu sammanställs en rad olika förslag, som ska presenteras för oss nästa vecka så just nu har jag ingen möjlighet att kommentera, säger Marie Ottosson är överdirektör på Sida.