Utpressarna vill ha 600 USD i Bitcoin. Foto: Mostphotos

Ny våg av porrutpressning drabbar Vallentunabor

En ny våg med utpressningsmejl om att avsändaren filmat dig när du porrsurfat sköljer just nu över landet. Två av de drabbade är Vallentunabor. – Det exploderade efter lunch i fredags, säger Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum.

  • Publicerad 18:19, 26 sep 2018

 

I början av augusti gick polisen ut och varnade för en ny sorts utpressningsförsök via mejl. Avsändarna påstod att de filmat mottagarna när de porrsurfat och att de nu ville ha pengar. Betalade man inte skulle de skicka filmen till mottagarnas vänner och bekanta.

Över helgen fick jag in över 400 tips.

Jan Olsson

– Då hade det pågått i några dagar och i väldigt liten omfattning, säger Jan Olsson. Sedan exploderade det i fredags. Över helgen fick jag in över 400 tips. Säkerligen rör det sig om många tusen som drabbats utan att anmäla.

Vallentunas kommunpolis Stefan Dahlgren tog emot sin första anmälan från en Vallentunabo i dag.

Vill ha betalt i Bitcoin

– Han fick ett mejl i fredags där man pressar honom på pengar och påstår att han varit på porrsidor. Betalar han inte i motsvarande 600 USD i Bitcoin så kommer man att lägga ut bilderna.

Han hade sett ett inslag om utpressningsmejlen på teve och ville anmäla för att få in det i statistiken. Anmälaren var inte särskilt orolig.

Andra brottslingar

– Nej, för det står att han blivit inspelad via datorns webbkamera. Och han har ingen sådan, säger Stefan Dahlgren som väntar på ännu en anmälan från en Vallentunabo.

Jan Olsson på Nationellt bedrägericentrum tror inte att samma personer ligger bakom denna andra våg, personer som hört talas om de första bedrägeriförsöken och bestämt sig för att genomföra dem i mycket större skala.

Mejladresser på Darknet

– Det ligger otroliga mängder mejladresser ute på Darknet som man kan köpa för en billig penning. Om de får 10 000 adresser och var 50:e betalar så blir det en ganska bra slant.

Vet ni vilka det är som skickat mejlen?

– Nej. Men de som utför den här sortens brott kommer sällan från Sverige eller ens från Norden. Du får gå mot Asien eller de forna Öststaterna. Även Ryssland och USA förekommer.

Hur ofta får du den här typen av brott på ditt bord?

– Den är inte helt vanlig. Det kommer en våg och sedan försvinner den. Men det händer några gånger om året. Det kan vara ransomware där de låser dina filer.

De flesta som får utpressningsmejlen inser att de inte ska låta sig övertygas av dem. Men Jan Olsson har en viss förståelse för att man kan bli skrämd och i värsta fall betala.

Betala inte

– De skriver ju inte bara att de filmat dig medan du porrsurfat utan att de har dina lösenord. Och när du känner igen dem tror du kanske att du är hackad. Men lösenorden ligger också ute på Darknet.

Hans uppmanar den som överväger att betala att låta bli.

– Det ska man definitivt inte göra. Det gynnar bara den organiserade brottsligheten. I förlängningen är man med och finansierar annan grov brottslighet, till exempel trafficking.