Margareta Haglund fortsätter som politisk vilde. Foto: Fredrik Damberg / Jesper Frisk

Ny uteslutning av SD-ledamot i Stockholm – så här säger partiet

Ytterligare en partimedlem har uteslutits ut Sverigedemokraterna i Stockholm. Partiet har därmed endast tre av sex ledamöter kvar i stadshuset. Så här kommenteras avhoppet.

  • Publicerad 11:57, 13 feb 2017

Det är ledamoten Margareta Haglund från Västerort som uteslutits efter ett möte i SD:s partistyrelse.

Bortfallet innebär att motgångarna för Sverigedemokraternas partigrupp i Stockholms kommunfullmäktige fortsätter.

Från att ha sex ledamöter i stadens mäktigaste församling efter valet 2014 är partiet nu reducerat till endast tre ledamöter.

Hahne (SD) utesluts och fortsätter som politisk vilde

Skälet för uteslutning ska enligt partistyrelsen vara ekonomiska oegentligheter. Eller som en person med insyn i ärendet säger till StockholmDirekt: Missbruk av partiets pengar.

På samma möte uteslöts även Jimmy Hesselbäck och Bruno Nordmark som suttit i SD:s distriktsstyrelse.

Margareta Haglund kommenterar petningen i ett mejl till StockholmDirekt.

I mejlet skriver hon att alla anklagelser mot henne är påhittade.

”Jag tänker stämma vissa för grovt förtal”, skriver hon.

Hon meddelar också att hon tänker sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde.

Efter uteslutningen av Haglund består Sverigedemokraterna i Stockholm nu av fyra politiska vildar; William Hahne, Maria Danielsson, Margareta Haglund samt tidigare ersättaren Rickard Wall.

Nytt byte på SD-bänken – han tar över Sverigedemokraterna

SD:s gruppledare i kommunfullmäktige, Per Ossmer, säger till StockholmDirekt att uteslutningen av Margareta Haglund på intet sätt kommer att påverka partiets arbete.

– Det har ingen praktisk betydelse för arbetet i kommunfullmäktige. Hon har inte bidragit på något sätt, inte positivt i alla fall, säger Per Ossmer.

Kommunfullmäktige sammanträder i stadshuset ikväll.

Tidigare avhopp och uteslutningar

William Hahne uteslöts ur partiet i april 2015 för att ha ”brutit mot partiets regler och agerat på ett sådant sätt att de inte kan anses vara sverigedemokrater”.

Maria Danielsson, partiets tidigare gruppledare i stadshuset, lämnade hastigt partiet i november 2015. "Jag har gått ur partiet och tänker inte göra några intervjuer just nu", sa hon då.

Beslutet om att utesluta Margareta Haglund fattades av SD:s partistyrelse i slutet av januari på grund av ekonomiska oegentligheter.

Utöver tre ordinarie ledamöter har även en av partiets ersättare fått lämna partiet. Rickard Wall uteslöts i november 2015 efter den ökända ”tjusiga tjejer”-fadäsen då Wall under ett möte i kommunfullmäktige tyckte att kvinnor som tigger borde ta sig upp ur misären genom att bli ihop med svenska män. Något de enligt Wall borde ha lätt för eftersom många av kvinnorna som tigger är så ”tjusiga”.

Visa merVisa mindre