Förhoppningen är att bilen ska kunna rulla varje dag. Foto: Maria Lilja

Ny trygghetsbil ska störa brottslingar

Kommunens nya trygghetsbil gjorde i dag sin premiärtur. Den kommer att köras av ett 20-tal volontärer som ska bli extra ögon och öron åt kommunen och polisen och därmed öka känslan av trygghet. – Jag vill bidra till en känsla av mer grannsämja, säger Anna Chambers, en av volontärerna.

  • Publicerad 13:35, 20 jun 2018

Den nya vita lilla bilen rullade ut på Lötsjövägen i Hallonbergen, under sin premiärtur.

Bakom ratten satt Anna Chambers, en av 20 volontärer som kommer att åka runt i bilen och vara extra ögon och öron åt polisen och kommunen.

– Jag vill bidra till en känsla av mer grannsämja. Jag kommer att köra runt så mycket som jag har möjlighet till, säger hon.

Volontärerna kommer att åka två och två och iaktta och rapportera till exempel misstänka händelser och skadegörelse som de ser. De ska även informera på skolor och fritidsgårdar, prata med boende i kommunen och samarbeta med nattvandrarna.

De är inga poliser och ska inte ingripa

Maria Bohman (KD)

– De är inga poliser och ska inte ingripa. Den främsta uppgiften är att rapportera vidare vad de ser och hör. De är goda vuxna förebilder som blir extra ögon och öron på stan. Genom det hoppas vi försvåra till exempel inbrott, skadegörelse och annan destruktiv verksamhet, säger Maria Bohman (KD), äldrekommunalråd, vars parti står bakom idén till bilen.

Trygghetsbilen ingår i det trygghetspaket som det grönblå styret gemensamt har tagit fram.

Ska rulla varje dag

De 20 volontärerna som är allt från 25 år upp till närmare 80 år, har Maria Hedqvist, stadens trygghetssamordnare till stor del hittat i de över 1000 intervjuer som hon gjort med medborgare i kommunen om trygghet.

– Volontärerna kommer att få  en stor utbildningsbas av mig och kommunen. Det handlar om allt från trafiksäkerhet till civilkurage, förklarar hon.

Jag tror stenhårt på den här idén

Maria Hedqvist

Förhoppningen är att bilen ska rulla varje dag både dagtid, kvällar och helger. Exakt schema kommer dock att sättas utifrån hur mycket tid som volontärerna kan lägga ner.

– Jag tror stenhårt på den här idén, säger Maria Hedqvist.

Den som är intresserad av att bli volontär får gärna höra av sig till Maria Hedqvist, via kommunen.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Företagare väljer kollektiv framför kontor

Nyheter Flexibla arbetsplatser kan bli vanligare efter pandemin Kontoren och våra beteenden på arbetsplatsen kommer att förändras tror forskaren Lena Lid Falkman – vi kollade in i Signalfabriken där ett nytt kontorskollektiv öppnade i augusti.söndag 19/9 1:20

Forskaren: Stora kontor kommer inte att dö ut

Nyheter Men arbetsplatsen kommer att förändras rejält efter pandemin Människan är en så pass social varelse att stora kontor aldrig lär försvinna, menar forskaren Lena Lid Falkman. Samtidigt tror hon att arbetsplatser kommer att förändras och att coworking blir...söndag 19/9 1:15

Nu stiger smittan igen

Nyheter Fler fall av covid-19 i Solna och Sundbyberg. Allt fler testar positivt för covid-19 i Solna och Sundbyberg. Det visar den senaste statistiken.lördag 18/9 10:15