Kajsa, Thea och Alvin springer utmed Brunnsviken för att sedan ta en simtur. Foto: Åsa Sommarström

Ny trend att träna ihop med sina barn

Ibland är det svårt att hinna träna. Ibland är det ont om tid att umgås med barnen. Lösningen är enkel – träna tillsammans! Och det upptäcker allt fler. Att röra på sig ihop med barnen är en av de starkaste träningstrenderna just nu.

  • Publicerad 09:28, 24 jun 2018

– Jag och min man tränar en hel del själva och det har varit självklart att barnen ska vara med på något sätt. Först var det kanske bara en cykeltur eller att man hoppar över pinnar och stenar i skogen. Nu har det utvecklats till lite mer träning på riktigt, även om det fortfarande är på skoj, säger Kajsa Engström från Frösunda i Solna.
Hon och de två yngsta barnen, 12-åriga Thea och 10-åriga Alvin, har cyklat till Sjöstugan i Bergshamra, på andra sidan Brunnsviken, för att ta en löptur och simma i det 21-gradiga vattnet.

Ofta träning, och sedan fika

– Det här är vårt vanligaste simställe, eller i bassäng på vintern. Ofta springer vi först, sedan simning, och så tar en fika efteråt, säger Kajsa medan hon parkerar cykeln i cykelstället.
Thea är ivrig att komma igång att springa för att sedan få hoppa i vattnet och prova sin nya våtdräkt.

– Vi körde ett swimrun ihop, jag och Thea, för ett år sedan. Inför det tränade vi lite mer, annars blir det kanske en gång i veckan, säger Kajsa.

Hela familjen fjällvandrar ihop

Hela familjen rör sig tillsammans i olika konstellationer. Äldste sonen Linus, 17, tränar oftast med Kajsa eller med pappa Andreas medan det brukar vara Kajsa som ger sig ut med Thea och Alvin.

I dag är Thea extra sugen på att hoppa i Brunnsviken, hon har en helt ny våtdräkt som hon vill testa. ”Det är delvis en säkerhetsgrej med våtdräkt, den ger lite flythjälp om man blir kall”, säger Kajsa. Foto: Åsa Sommarström

– Och så fjällvandrar vi ihop, hela familjen. Jag vill att mina barn ska få känna rörelseglädje, men också att de ska få lära sig att kämpa och träna för något, säger Kajsa.

Blir det någon träning för dig då, när du exempelvis springer med barnen?

– Ja, jag hinner knappt med, särskilt om det är lite kortare distanser. Riktigt utmanad blir jag om vi tävlar. Säger man ”sisten till stolpen där borta är en rutten prutt” så är det garanterat jag som blir sist!

”Ett bra sätt att umgås”

Fördelarna med att träna tillsammans med barnen är många tycker Kajsa.
– En viktig del är att barnen ska träna över huvud taget. I den här åldern hamnar de lätt framför skärmar och sitter stilla mycket. Det är mitt ansvar som förälder att visa på något annat. På lång sikt ser jag det som en vaccination mot psykisk ohälsa, jag känner ju själv att jag mår bra av att träna. Och så är det kul att träna ihop, ett bra sätt att umgås, säger hon.

Tränar innebandy och fotboll också

Utöver löpning och simning med Kajsa tränar Alvin innebandy och Thea fotboll. Men hur är det då, handen på hjärtat, om mamma föreslår en löprunda när man sitter i soffan mitt inne i ett spel på paddan?
– Det beror på, medger Alvin. Om det är bestämt innan, om man är förberedd , så brukar det kännas bra.
– Det är i alla fall mycket roligare att träna tillsammans än att göra det själv, säger Thea.

”En spark i baken kan behövas ibland”

Antagligen är det likadant för barn som för de flesta vuxna – träningen känns inte så lockande innan man väl har kommit igång.

Thea, Kajsa och Alvin efter ett dopp i Brunnsviken, en frisimtur sida vid sida frisim med lugna och effektiva armtag. Foto: Åsa Sommarström

– Det är ofta lite motstånd först, men när man väl gör det så är det kul. Som förälder får man vara lite ihärdig. Man kan ju inte tvinga någon, men en spark i baken kan behövas ibland, säger Kajsa.

Fakta

Över hälften som tränar gör det ihop med någon i familjen

Nyligen kom Fitnessrapporten som är baserad på en undersökning med drygt 1 000 svarande, gjord av Sifo på uppdrag av Garmin, om svenskarnas träningsvanor. Några spaningar från rapporten:

  • Allt fler tränar ihop med sina barn. 54 procent av alla svenskar som tränar gör det tillsammans med en familjemedlem, och många fler skulle vilja göra det.
  • Sju av tio svenskar tränar varje vecka och mer än hälften tränar flera gånger i veckan. Vi gör det för att hålla oss sunda, men också för att bli snygga.
  • Multisport är på väg att bli folkligt. Var femte tränande svensk kan tänka sig att delta i en multisporttävling – Fitnessrapporten slår fast att extremsportande inte är så extremt längre.
Källa: Fitnessrapporten
Visa merVisa mindre