Ny trafikrazzia av polisen – så många åkte dit

34 bilister – främst från norrort – misstänks för rattfylla efter att ha fastnat i polisens trafikrazzia i norra Stockholm under helgen. Men även stulna bilar och två efterlysta personer hittades i kontrollerna.

  • Publicerad 15:20, 29 okt 2018

I helgen genomförde polisen i norra Stockholm nattrazzior för att främst hitta rattfyllerister och annan kriminalitet i trafiken.

Totalt kontrollerades 3 260 bilister i kontroller vid Tranebergsslingan i Alvik och vid Haga södra i Solna.

34 av dem misstänks nu för rattfylleri, varav 16 för narkotika och 18 för alkohol.

Mindre alkoholpåverkade på hösten

När polisen genomförde en liknande razzia för en månad sedan upptäcktes 55 alkoholrattfyllerister. Men att siffran nu är betydligt lägre var väntat enligt polisen.

– Alkoholrattfyllorna är påverkade av årstiden. Nu fick vi mer tid för profilering, alltså att upptäcka misstänkt narkotikapåverkning i trafiken. Något som gav resultat den här gången, säger Peter Lindblom, insatschef vid polisen i Solna.

Vad är det för typer av narkotika?

– Det är svårt att säga innan vi fått svar på blodprovet. Men generellt är det THC, det aktiva ämnet i cannabis, som är vanligast att vi hittar hos drogpåverkade i trafiken.

Under helgen hittades även två stulna bilar i polisens kontroller. Foto: Polisen.

Sju av tio 90-talister var drogpåverkade

De misstänkta är främst bosatta i norra Stockholm och de flesta är födda på 80- och 90-talet. Anmärkningsvärt var att sju av de tio misstänkta – som föddes på 90-talet – var påverkade av narkotika.

Utöver rattfylleribrott beslagtog polisen tre fordon enligt lagen om att förebygga fortsatt brottslighet. Alltså bilar till återkommande trafikförbrytare.

En efterlyst för grovt brott

Dessutom hittades två bilar som varit anmälda stulna samt två efterlysta personer.

– Jag kan inte säga vad de varit efterlysta för med hänsyn till förundersökningssekretess, men en av dem är misstänkt för ett någorlunda grovt brott, säger Peter Lindblom.

I och med det goda resultaten under trafikrazziorna kommer polisen framöver att genomföra liknande insatser.