Ny telefontjänst för blivande föräldrar. Foto: Mostphotos

Ny telefontjänst ska hjälpa under BB-krisen

Läget forsätter vara ansträngt på länets förlossningskliniker och många blivande föräldrar är oroliga. Nu lanserar landstinget en telefontjänst för de som har frågor om förlossningsvården. – Jag tror det finns ett stort behov av en sådan här funktion, säger chefsläkaren Anna Nergårdh.

  • Publicerad 13:58, 12 jul 2016

Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har rapporterat om är det ett högt tryck på länets förlossningskliniker under sommaren. Många föräldrar är oroliga för att inte få plats på förlossningskliniken där de är skrivna eller att i värsta fall bli hänvisade utanför länet.

– Hänvisningar till ett annat län kommer tyvärr att öka, sa landstingsrådet Ella Bohlin (KD) till Mitt i inför sommaren.

De senaste två veckorna, mellan 27 juni och 10 juli så hänvisades 82 förlossningar till en annan klinik inom länet och 9 förlossningar hänvisades utanför länet.

Den nya telefontjänsten är en effekt av det ansträngda läget enligt Anna Nergårdh, chefsläkare på Stockholms läns landsting.

– Det finns ett ökat behov av information nu med tanke situationen, säger hon.

Telefontjänsten ska fungera som ett komplement till den information som ges av barnmorskan på barnmorskemottagningen och informationen på 1177.se.

– Målet är att man ska kunna få svar på sina mer praktiska frågor kring förlossningsvården, inte bara de medicinska. Jag tror det finns ett stort behov av en sådan här funktion.

Till hösten ska rekryteringen se bra ut och läget inom förlossningsvården kommer att bli lugnare enligt Anna Nergårdh. Men hur sommaren blir fortsättningsvis är svårt att säga.

– Hittills har det varit fler hänvisningar utanför länet än förra sommaren. Målet är att vi ska ta hand om alla inom länet men det är svårt att säga hur det blir, säger hon och tillägger:

– Men i bland, om man bor nära länsgränsen, kan det vara smidigare att bli hänvisad utanför länet än att åka långt inom länet.

Och även i höst kan det bli hänvisningar utanför länet enligt Anna Nergårdh.

– Hur mycket vi än utökar så kan det vara vid enstaka tillfällen att man behöver hjälp utanför länet och även att de andra länen kan behöva hjälp av oss. Så är det med akutsjukvård.

Telefonnumret är 08 -121 123 50 och tjänsten är öppen på vardagar mellan kl 10.00 och 18.00.

Läs mer om läget inom förlossningsvården här:

Fler tvingas föda utanför Stockholms län

BB-krisen får Maddy att välja hemförlossning