På garageporten på Majeldsvägen sitter en liten vit sticka med information om temperatur, luftkvalité och om porten är stängd.

– Är något fel skickas ett larm till Förvaltarens fastighetssystem. Då kan något av våra team åka ut direkt, säger Magnus Löfgren, digitaliseringschef vid Förvaltaren.

Förvaltaren har satt upp sensorerna i hus i Ör. De känner av om de normala nivåerna i huset ändras. Det kan vara att en lampa är trasig, att det är fuktigt där det inte ska vara fuktigt, att ett sopkärl är fullt eller en dörr är blockerad eller olåst.

Allvarliga vattenskador

– Om det regnar in i en lucka som ska vara stängd kan det leda till allvarliga vattenskador. Att fel upptäcks snabbt gör att vi kan undvika skador, säger Magnus Löfgren.

Hur är det med integriteten för hyresgästerna?

– För deras skull har vi valt att inte jobba med några kameror. Vi jobbar med temperaturer, om en dörr är stängd eller öppen och med vatten, säger Magnus Löfgren som berättar att man även använder ultraljud för att se om någon har ställt en soffa i en källargång till exempel.

Än så länge har Förvaltaren inga sensorer i någon lägenhet utan enbart i allmänna utrymmen och driftsutrymmen. Men tanken är att ha tekniken inne i bostäderna också.

Just nu finns den bara i ett fåtal fastigheter på Majeldsvägen i Ör, men den ska spridas vidare till andra delar av Förvaltarens bestånd – först i Hallonbergen och Centrala.

Skarpt

– I fastigheten i Ör har det varit ett test. Nu har man fattat beslut om att rulla ut det här skarpt i fyra fastigheter i Sundbyberg. Där blir det på riktigt.

I december blev också Förvaltaren en av vinnarna i innovationstävlingen Business Arena Tech Awards. Förvaltaren vann i kategorin mest innovativa fastighetsbolag.

– Det är jättekul, men det är inte därför vi håller på. Det jag tar med mig är stödet från politikerna i staden och Förvaltarens ledning som vill att vi ska vara nytänkande och jobba framåt, säger Magnus Löfgren.