Ettabild. Innovation. Förvaltarens digitaliseringschef Magnus Löfgren och fastighetsskötaren Roy Höglund med en av de stickor som känner av fel. Foto: Mikael Andersson

Ny teknik i hyreshus visar fel direkt

Förvaltarens nya teknik upptäcker fel i en fastighet innan hyresgästerna ens har märkt något. Projektet har redan prisats på en tech-gala.

  • Publicerad 14:08, 24 mar 2021

Det är jättekul, men det är inte därför vi håller på.

På garageporten på Majeldsvägen sitter en liten vit sticka med information om temperatur, luftkvalité och om porten är stängd.

– Är något fel skickas ett larm till Förvaltarens fastighetssystem. Då kan något av våra team åka ut direkt, säger Magnus Löfgren, digitaliseringschef vid Förvaltaren.

Förvaltaren har satt upp sensorerna i hus i Ör. De känner av om de normala nivåerna i huset ändras. Det kan vara att en lampa är trasig, att det är fuktigt där det inte ska vara fuktigt, att ett sopkärl är fullt eller en dörr är blockerad eller olåst.

Allvarliga vattenskador

– Om det regnar in i en lucka som ska vara stängd kan det leda till allvarliga vattenskador. Att fel upptäcks snabbt gör att vi kan undvika skador, säger Magnus Löfgren.

Hur är det med integriteten för hyresgästerna?

– För deras skull har vi valt att inte jobba med några kameror. Vi jobbar med temperaturer, om en dörr är stängd eller öppen och med vatten, säger Magnus Löfgren som berättar att man även använder ultraljud för att se om någon har ställt en soffa i en källargång till exempel.

Där! Magnus Löfgren visar sensorn som sitter i en garageport på Majeldsvägen. Foto: Mikael Andersson

Än så länge har Förvaltaren inga sensorer i någon lägenhet utan enbart i allmänna utrymmen och driftsutrymmen. Men tanken är att ha tekniken inne i bostäderna också.

Just nu finns den bara i ett fåtal fastigheter på Majeldsvägen i Ör, men den ska spridas vidare till andra delar av Förvaltarens bestånd – först i Hallonbergen och Centrala.

Skarpt

– I fastigheten i Ör har det varit ett test. Nu har man fattat beslut om att rulla ut det här skarpt i fyra fastigheter i Sundbyberg. Där blir det på riktigt.

I december blev också Förvaltaren en av vinnarna i innovationstävlingen Business Arena Tech Awards. Förvaltaren vann i kategorin mest innovativa fastighetsbolag.

– Det är jättekul, men det är inte därför vi håller på. Det jag tar med mig är stödet från politikerna i staden och Förvaltarens ledning som vill att vi ska vara nytänkande och jobba framåt, säger Magnus Löfgren.

Juryns motivering

Vinnare kategorin mest innovativa fastighetsbolag.

” (...) Med stor initiativförmåga har man lyckats sammanföra flera externa parter och skapa ett system för att optimera driften. En innovativ lösning där redan existerande teknik och kunskap integreras för att skapa konkret nytta. Lösningen är dessutom applicerbar över hela fastighetssektorn.”

Business Arena Tech Awards delas ut av Business Arena och Nordic PropTech Initiative.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Kvinnojouren befarar anstormning när restriktionerna lättar

Nyheter Få har sökt hjälp hos kvinnojouren under pandemin Fem kvinnor har mördats på tre veckor i Sverige. Hos kvinnojouren i Sundbyberg har det varit oroväckande få som har sökt stöd under pandemin. "När restriktionerna minskar väntar vi oss att fler...söndag 9/5 5:15

”Sådant här ska inte kunna ske igen”

Nyheter Anledning att ifrågasätta om staden tagit tillräckligt arbetsgivaransvar Kommunalrådet Johan Storåkers beklagar att inte tillräckligt har gjorts i Rissne och säger att mycket tyder på att staden har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.lördag 8/5 15:15

Personalen larmade om fritidsgården i många år

Nyheter Ungdomar och personal fick ha på sig ytterkläderna inomhus Trots att personalen larmade om problemen under många år blev inte arbetsmiljön bättre på Hundra74:an. " Jag undrar om de hade velat sätta sina egna barn i lokalerna", säger Yerusaliem Tesfai som...lördag 8/5 15:15