Inspo. Deqa Abukar är en av de som ligger bakom den nya entreprenörstävlingen För-orten. Foto: Bling / Sacharias Källdén

Ny tävling ska hitta ortens bästa entreprenör

300 000 ligger i potten för den med en bra idé. Det är premissen för tävlingen "För-orten" som vill inspirera människor i förorten att välja entreprenörskapet.

  • Publicerad 19:00, 22 aug 2019

Tillsammans med kvinnonätverket Womenisa och idrottsföreningarna BK Bussenhus och Atletico Rinkeby är det den ideella organisationen Bling, Bringing Locals into Innovation and Growth, som ligger bakom tävlingen.

Bling, som är baserat i Kista, vill motverka utanförskap genom entreprenörskap. Tidigare har man arrangerat liknande tävlingar riktade mot närområdet i Järva och Kista, men nu breddar man sig mot hela Stockholms län.

– Vi vill rikta oss mot alla som bor i det som kallas Stockholms förorter, och vi låter individen själv definiera vad som är en förort. Vårt enda krav är att idén man skickar till tävlingen ska vara samhällsförbättrande, i den ena kategorin, Den andra kategorin riktar sig till kvinnligt entreprenörskap, säger Deqa Abukar, operativ chef på organisationen Bling.

I det samhällsförbättrande finns FN:s 17 globala mål för en hållbar utveckling som en måttstock att utgå ifrån. Där ingår bland annat jämställdhet, god utbildning för alla och en hållbar industri för innovationer och infrastruktur.

Den som har en idé som är just på idé-stadiet, eller driver ett befintligt företag, deltar i tävlingen genom att skicka in en kort beskrivning av sin idé via ett formulär på sajten for-orten.se innan den 18 september. Därefter väljs ett antal ut till intervju. Sedan följer en utbildning i bland annat juridik och affärsutveckling.

– Grundtanken är att lyfta fram förebilder och visa att entreprenörskap är en väg att ta även om man bor i ett utanförskapsområde. Idag är de flesta start up-hubbar och nya små företag innanför tullarna, och det vill vi ändra på, säger Deqa Abukar,

Tävlingen För-orten: så går det till

Totalt ska 300 000 kronor delas ut i två kategorier, för kvinnligt entreprenörskap och socialt entrepenörskap. I varje kategori utses 3 vinnare. Förstaplats får 100 000 , andraplats 30 000 kr och tredjeplats 20 000 kr. Utöver detta får vinnarna kontorsplats och tjänster till ett värde av 100 000 kronor till.