Del av Magnus Fliesbergs verk ”Din längtan ut” på södra tunnelbaneperrongen i Slussen. Foto: Calle Godani

Ny svartvit konst i Slussens tunnelbana

Ballerinor och mensblod har bytts ut mot kolteckningar och kläder. Slussen har fått en ny konstutställing i tuben.

  • Publicerad 14:14, 10 apr 2019

SL har en satsning som kallas Konstväxlingar, där teckningar, fotografier eller andra typer av konstverk visas upp i tillfälliga utställningar insprängda mellan reklamaffischerna på utvalda tunnelbanestationer.

Nu har nya verk satts upp i Slussen. Magnus Fliesberg kolteckningar och AnnaLena Törnström bilder av kläder har ersatt Liv Strömquists teckningar i serien ”The Night Garden” som suttit uppe sedan september 2017.

Konst i Slussen av AnnaLena Törnström. Foto: Hans Ekestang/SL

Kläder som bärare av minnen

AnnaLena Törnströms serie bilder har titeln ”Iklädd”. Utgångspunkten har varit kläder, som bärare av minnen och platser.

– I mitt arbete finns ofta en underliggande berättelse. Vardagliga objekt som är knutna till mina egna erfarenheter får då bilda mönster eller vara utgångsläget för en friare tolkning, säger AnnaLena Törnström.

Utställningarna pågår till februari 2020.

 

Fakta

Här finns det tillfälliga utställningar i tuben

SL har tillfälliga utställningar kallat Konstväxlingar.

På sju tunnelbanestationer visas konst som kontinuerligt byts: svartvita bilder på Slussen och Fridhemsplan, färgbilder på Gärdet och Zinkensdamm, fotografi på Mariatorget, konstfilm på Skanstull och på Odenplan utställningar av avgångselever från Sveriges konst- och designhögskolor.

Projektet är en del av SL:s konstverksamhets satsning på konst i publika miljöer.

Källa: SL
Visa merVisa mindre