Området kring Farstaviken har fått nya skyltar som tar ifrågasätter lakvatten i sjö Foto: Läsarbild Stäng röret

Ny strid om giftvatten i Farstaviken

Förtvivlan, upprördhet och frågor som hänger i luften. Det förorenade lakvattnet som rinner ut i Farstaviken har skapat stort missnöje. Nu sätter gruppen ”Stäng röret” upp skyltar i området och bjuder in politiker till möte för att få svar om sjön.

  • Publicerad 07:24, 10 apr 2018

Mitt i:s rapportering om förorenat lakvatten som rinner från Villeroy & Bochs gamla tipp rakt ut i Farstaviken har gjort många Värmdöbor upprörda. 

Nu kan ännu fler få upp ögonen för problemet. På platsen står, sedan i måndags kväll, flera orangea skyltar riktade till Värmdös politiker.

Vi som bor kring Farstaviken är förstås förtvivlade över att utsläppen bara fortsätter

Krillan Ahlsén, boende

Bakom dem står gruppen ”Stäng röret”, som vill att giftvattnet utsläpp i området upphör.

– Vi som bor kring Farstaviken är förstås förtvivlade över att utsläppen bara fortsätter, trots utredning efter utredning, säger Krillan Ahlsén, boende och med i gruppen.

Gruppen Stäng röret står bakom aktionen. Foto: Stäng röret

På söndag, den 15 april, har gruppen bjudit in politiker och boende i området till ett informationsmöte i Oxstallet. Där hoppas de kunna ställa frågor och få svar från de olika partierna om hur de ska stoppa utsläppen.

”Ekbackstippen har ingen avgörande betydelse”

Senast 2019 vill Värmdö kommun att företaget Villeroy & Boch ska ha sett till att lakvattnet inte är så förorenat att det påverkar vattenmiljön i Farstaviken negativt. Det har Mitt i tidigare rapporterat. 

Men åsikterna om lakvattnets påverkan går isär.

– Det har gjorts en omfattande lakvattenutredning av externa experter och denna utredning visar att Ekbackstippen inte har någon avgörande betydelse för miljöförhållandena i Farstaviken, säger Angelica Zwahlén, kommunikationsansvarig på Villeroy & Boch.