Nya City. SEB-huset vid Sergels torg är ett av de hus i City som ska göras om. Tanken är att delar av bankhuset ska bli bostäder. Foto: Andreas Jennische

Ny strategi för City ska ge fler bostäder och mer stadsliv

Fult, dött och ont om bostäder. Nu tar Stockholm fram en ny strategi för City för att få stans mer centrala delar att leva upp.

  • Publicerad 16:54, 29 dec 2015

Norrmalms och Östermalms citykvarter har vuxit lite hipp som happ på senare år, med påbyggnader av vitt skilda slag och punktinsatser för enskilda kvarter.

Påbyggnaden som gjorts på regeringskansliet är ökänd och när fastighetsutvecklare tar grepp för att piffa upp delar av centrala stan blir antalet nya bostäder sällan, för att inte säga aldrig, så många som politikerna har velat.

Men nu ska det bli ändring.

Läggs fram under året

StockholmDirekt kan berätta att Stockholms stad är på gång med ett helt nytt program för det framtida City. Målet är att skapa ett styrdokument för hur de mest centrala delarna av stan ska göras om för att ge mer stadsliv, en bättre trafikmiljö samt hur taklandskapen och bygghöjderna i City ska bli mer enhetliga.

Håkan Falk, chef för exploateringskontoret, bekräftar att ett nytt program är på gång men vill inte gå in på detaljer.

Enligt uppgift ska det nya programmet för City, en vidareutveckling av Vision för City som den tidigare borgerliga alliansen tog fram under mandatperioden 2010-2014.