Nya färger. Konstnären Amara Por Dios ska göra en muralmålning på en ofta nerklottrad husfasad. Foto: Amara Por Dios & Per Brandt

Ny stor muralmålning ska göras på Södermalm

Södermalm får en andra stor muralmålning. En ung kvinnlig konstnär med “ett starkt uttryck” ska smycka en vägg vid en skola, uppger Stockholm konst.

  • Publicerad 13:39, 23 okt 2017

Det är en brandvägg på Ragvaldsgatan, strax intill Södra latin, som ska smyckas med en stor målning i höst. Muralen blir runt tre meter hög och ska göras av Amara Por Dios.

Hon var en av konstnärerna som var med i det uppmärksammade konstprojektet på Kolingsborg innan rivningen. För ett par år sen gjorde hon en muralmålning på Kronobergsgatan på Kungsholmen.

Hon målar nya graffitin på Kronobergsgatan

– Det är roligt att det är en ung, kvinnlig konstnär med ett starkt uttryck som gör det här så nära skolan där så många ungdomar kommer att möta hennes målning, säger Frida Cornell, curator och projektledare på Stockholm konst.

Nerklottrad vägg

Muralen vid Södra latin ska bli ett “organiskt mönster” med rankor och blad som går i bruna och orangea toner.  Arbetet startar på onsdag och kommer fortsätta de två närmaste veckorna.

Precis som på Mosebacke, som i början av sommaren fick en stor muralmålning, görs konstverket på en privat fastighetsägares vägg i samarbete med staden genom Stockholm konst.

Ny jättemålning på fasad: "Vissa kommer hata det, vissa kommer älska det"

Här har det tidigare varit mycket problem med klotter, enligt Mårten Castenfors, Stockholm konsts chef.

– Vi skulle vilja testa om klottret försvinner när vi gör en muralmålning här. Så har det varit på andra ställen, att när vi gör något fint så försvinner de som bombar, säger han.

Mer pengar till muraler

Runt 200 000 kronor räknar Stockholms konst med att målningen kommer att kosta.

Nästa år ska staden satsa två miljoner kronor på professionella muraler, slår majoriteten fast i sin nya budget. Det är en miljon mer än förra året.

– Jag tycker att det är ett spännande sätt att utveckla det offentliga rummet. Det gör att staden blir vackrare och roligare. Vi har ju haft ett gammalt främjandeförbud mot muraler som varit väldigt märkligt, säger kulturborgarrådet Roger Mogert (S).

KONSTNÄR. Amara Por Dios. Foto: Per Brandt