Sofia Rydergård kontrollerar pallkragarna som anlände i veckan. Foto: Eva Tonström

Ny stor grön oas växer fram i Rågsved

En ny odlingsplats håller på att ordnas åt Rågsvedsborna. Det är 40 pallkragar på en grönyta där det tidigare bara var sly.

  • Publicerad 10:02, 29 maj 2019

En ny stadsodling är på gång vid förskolan Rågen i närheten av Rågsveds tunnelbana. Platsen ligger vid Stövargatan 91 och var tidigare helt täckt med sly. Nu har stadsdelen, i samarbete med Rågsveds fastighetsägareförening, rensat alltihop och börjat förbereda för de 40 pallkragar som ska placeras ut.

Staden vill få fler tonåringar att börja idrotta

– Det är så roligt att vi kan använda den här platsen till något bra! Tidigare var det bara en otrygg, meningslös yta. Nu blir det en oas som Rågsvedsborna kan ha glädje av, säger Sofia Rydergård, Rågsvedsbo och projektledare för den nya trädgården. 

Vill skapa en vacker plats

Stövardalen blir namnet och hittills är 35 lådor paxade. Det betyder, när man skrivit på ett papper, att man förbinder sig att sköta om sin odling så att den inte torkar ut eller växer igen, och att odla ekologiskt, ”vi vill inte ha några gifter”, enligt Sofia.   

– En odling behöver mycket omsorg och skötsel hela tiden, och åker man bort måste man se till att någon annan vattnar åt en, säger hon.

Tanken är att det ska bli en vacker plats med bänkar och bord, bärbuskar och fruktträd, enligt Sofia. Där finns redan äppel- och körsbärsträd. Längs gallret mot t-banan vill man plantera klängväxter som klematis och kaprifol. Vatten ordnas av SISAB som äger förskolan intill.

– Alla Rågsvedsbor är välkomna hit, för att odla eller bara vara, och om det faller väl ut kanske man kan göra likadant på fler platser i Rågsved, säger Sofia.

Stövardalen är en del av projektet Gröna Gårdar hos Rågsveds fastighetsägare, som handlar om att ta bättre vara på grönytorna i området, uppmuntra till odling och gemenskap. Även skapa trygghet och motverka att platser förfaller. Det har pågått i Rågsved sedan 2013.

Stadsdelen bekostar pallkragar och jord. Stövardalen invigs 13 juni.