Oförändrade, eller till och med lägre, villapriser. Och bara svagt stigande bostadsrättspriser. Det är så det ser ut när Svensk Mäklarstatistik sammanfattar augusti månads bostadsförsäljningar i Stockholmsområdet.

– Det är nog mycket välkommet för alla aktörer på bostadsmarknaden. Det är inte lika högt tempo. Även om vi inte vet vad som händer senare under hösten ser vi i alla fall en liten avmattning, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Steg med 18 procent

Efter det senaste året är det inte så konstigt. På årsbasis har villorna stigit med drygt 10 procent i Sollentuna. I Storstockholm är prisökningen ännu större – 18 procent.

Om man jämför genomsnittspriset för en villa i Stockholmsområdet hittills i år med priserna 2016 har priset ökat med 31 procent.

– I kronor räknat är det i snitt en ökning med 1,7 miljoner kronor de senaste fem åren. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, vi har sett väldigt höga siffror under lång tid och det finns ingen uthållighet av så högt stigande bopriser, säger Per-Arne Sandegren.

Tror du att amorteringskravet, som nu är tillbaka efter att ha varit på paus, kan ge ytterligare en dämpande effekt på priserna?

– Jag tror allvarligt talat inte att amorteringskravet är relevant. Även om amorteringskravet har pausats har bankerna räknat med det. Och jag vill understryka att det är fortsatt höga prisnivåer. Men jämfört med för ett år sedan är det nu en lugnare period. Vi ser en liten avmattning och förhoppningsvis är det här en indikation på en lite lugnare höst än förra året.

Naturlig inbromsning

Enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling är det naturligt att ”den extrema prisuppgången” som varit i Stockholm det senaste året bromsat in.

– Vi väntar oss att bostadspriserna kommer att fortsätta stabiliseras under hösten. Även om många fortfarande är intresserade av att flytta till något större så finns det en gräns för hur långt det är möjligt att gå i budgivningarna, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Mäklarförbundet är positivt

Även Mäklarsamfundet är positivt till att marknaden har gått in i ett lugnare läge under augusti.

– Det blir intressant att se om den utvecklingen fortsätter under hösten. Majoriteten av medlemmarna tror på oförändrade priser när vi summerar det tredje kvartalet, men det är samtidigt nästan 40 procent som bedömer att småhuspriserna kan fortsätta stiga, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet.