Flygbild över Bromma-Ulvsunda. Foto: Mitt i

Ny stadsdel växer fram – Huvudstaborna får nya grannar

Kvarteren kring Pripps gamla bryggerier görs om till ny stadsel. Brommastaden, vid Bromma flygplats och Ulvsunda, är ett av stadens största utvecklingsområden. Nu har fastighetsägarna enats om hur området ska utvecklas. Tusentals bostäder byggs inom fem år.

  • Publicerad 11:51, 10 apr 2020

Fastighetsägarna NCC, CBRE GI och Swedavia vill göra området runt Bromma flygplats, Ulvsunda industriområde, Bromma Blocks, kvarteren kring Pripps gamla bryggerier och delar av Riksby till en ny stadsdel. 

Området räknas som ett av stadens största utvecklingsområden utanför innerstaden.

ICA:s fastighet och Bromma Blocks skiljs åt av det framtida tvärbanespåret, som kommer att ha ett stopp vid handelsplatsen. Illustration: NCC.

Här ska det byggas 3 000 bostäder, promenadstråk längs vattnet, handel och 13 000 arbetsplatser de kommande fem åren. Redan nästa år öppnar tvärbanans nya Kistagren. Men först nu har parterna enats om gemensamma visioner via ett byggherreforum. 

Vi är många fastighetsägare och många intressen som ska tillvaratas. Nu har vi en gemensam vision om området och en bra plattform för att diskutera hur vi bäst utvecklar ett av Stockholms bästa lägen, säger Andreas Lindelöf på NCC, i ett pressmeddelande. 

Bromma flygplats vill vara med

Mona Glans. Foto: Ola Åkeborn.

Trots att Swedavia endast har avtal med Stockholms stad om Bromma flygplats fram till 2038 är även de med i planeringen.

– Det område som nu definieras som Brommastaden har stor potential och här finns omfattande värden att fortsätta vårda och utveckla. Bromma flygplats har en naturlig del i det arbetet, säger Mona Glans flygplatsdirektör på Bromma. 

Förslag på Tvärbanans nya hållplats för Bromma flygplats. Illustration: SL.