Ny sport håller hov i Tyresö

För många är det kanske en märklig syn. Unga tjejer som springer runt med en käpphäst och hoppar över hinder, eller rider dressyr. Men det är en växande trend och nu har den nått Tyresö.

  • Publicerad 10:01, 23 jun 2017

På ängen bakom stallet på ridskolan i Tyresö tränar 13-åriga Matilda och hennes vän Amanda.

De är båda aktiva käpphästryttare och har startat en egen klubb – Tyresö käpphästförening.

För bara några månader sedan anordnade de en egen tävling i ridhuset där de tävlade både i dressyr och i hoppning. Mellan 50-60 deltagare dök upp.

– Förra sommaren såg jag att det var jättemånga på sociala medier som höll på med käpphästar. Först tyckte jag att det var ganska fånigt att springa runt med en käpp, men sedan fastnade jag för det och i slutet av sommaren hade jag gjort sju egna käpphästar, säger Matilda.

Amanda och Matilda. Foto: Stefan Källstigen

En av käpphästarna gav hon till Amanda och det gjorde att hon också började.

Sporten har spridit sig som en löpeld och kommer från början från Finland.

Det var efter att en dokumentärfilm om ”Hobby horsing” i Finland gjordes som sporten nådde ut i världen – när klipp från filmen spreds via sociala medier.

”Det största svenska kontot har över 11 000 följare, så det är såpass stort”

Matilda

– Det finns jättemånga käpphäst-konton på Instagram. Det största svenska kontot har över 11 000 följare, så det är såpass stort. Der var när jag var inne där och kollade som jag fastnade. Det såg så kul ut när de hade tävlingar och att det var såpass stort och seriöst, på något sätt, säger Matilda.

De allra flesta som håller på med käpphäst håller även på med ”vanlig hästsport”. Man kan ju tänka sig att en riktig häst skulle räcka, men inte enligt Matilda och Amanda.

– Ridning är väldigt dyrt. Det kostar mycket att bara rida en gång i veckan. Vill man kunna rida flera gånger i veckan, då kan man göra man det med en käpphäst istället, säger Matilda och Amanda lägger till:

– Man kanske inte har ridit tillräckligt länge för att veta om man vill ha en egen häst. Då kan man testa på lite hur det är genom att göra samma saker, fast med sin käpphäst.

Matilda testar käpphästhoppning. Foto: Stefan Källstigen

Det är inte så enkelt som man kan tro, att man bara leker med en käpphäst istället för en riktig häst. Det gäller att ha rätt gångart och klara att hoppa över ibland höga hinder.

Både Matilda och Amanda har till exempel hoppat över hinder som är en meter och tio centimeter höga.

Sporten är en spegling av vanlig ridsport, kan man säga. Den stora skillnaden är att det är att man är både ryttare och hästens ben.Amanda och Matilda är med i både hopplaget och dressyrlaget som finns i Tyresö.

”Alla yngre här på ridskolan rider käpphäst”

Amanda

De har 15 respektive tio medlemmar just nu.

– Jag tror att käpphäst har blivit väldigt stort här i Tyresö och Stockholmsområdet. För alla yngre här på ridskolan rider käpphäst och jättemånga man pratar med i skolan gör det också, säger Amanda.

Möter hat och hån

Hobby horsing, eller käpphäst, utövas främst av tjejer i unga tonåren eller yngre.

Även om det anordnas allt fler tävlingar och allt fler möts utövarna ofta av hånfulla skratt och hatiska kommentarer.

– Varje dag får jag minst fem kommentarer på sociala medier som bara är hat. Men det tar jag bara bort, för jag vill inte ha något negativt. Jag struntar helt enkelt i dem och fokuserar på de som faktiskt uppskattar det här.

Amanda lägger till:

– Det händer ibland när jag rider ute att någon skrattar åt mig. Men det struntar jag bara i, för jag tycker att jag borde få göra det jag vill utan att någon ska lägga sig i.

Amandas käpphäst. Foto: Stefan Källstigen

Vad tycker ni om att många skrattar och inte tycker att det är en riktig sport?

– Man blir ledsen och upprörd. Det här är ju vår hobby och vi tycker det är kul. Då tycker jag att folk borde låta oss tycka det. Man får både träning och vänner genom det här. Det är inte så kul när någon säger nedlåtande saker, för det krävs mycket träning för att hoppa högt till exempel, säger Matilda.

Amanda tror att många skrattar åt det för att det är något nytt och annorlunda.

– Det är många som faktiskt håller på med det här och det har kanske kommit som en chock. Ingen skrattar om man går omkring med en fotboll, men de skrattar om man går med en käpphäst. Det tycker jag är konstigt, för man får ungefär lika mycket träning, säger Amanda.

”Ingen skrattar om man går runt med en fotboll, men de skrattar om man går med en köpphäst”

Amanda

Syr och säljer käpphästar

Precis som ridsport ligger det mycket arbete i samband med själva utövandet. Inom käpphäst-sporten är en sådan del att göra sina egna käpphästar.

På sociala medier, speciellt Instagram, kan man hitta mängder av olika konton som ägnas helt och hållet åt käpphästar. Här kan man följa ryttare, se när nästa tävling är och framför allt visa upp och sälja sina egentillverkade käpphästar.

Matilda har sedan hon började att intresserade sig för käpphästar gjort ungefär 30 stycken själv, alla med olika namn och personligheter.

Matilda låter sin käpphäst möta en riktig häst. Foto: Stefan Källstigen

– Jag har nog ungefär 15 kvar hemma, resten har jag sålt eller gett bort till vänner, säger hon.

Hur går det till?

– Jag lägger ut en annons på Instagram och sätter ett pris, så får den som vill köpa ”swischa” över pengar. Sedan skickar jag över den, så effektivt och snabbt som möjligt, säger Matilda.

Om man ska göra sina egna käpphästar så får man vara beredd att lägga mycket tid på det.

– Det är flera delar som ska sys, sedan ska man sätta på man och ögon. Dessutom ska man göra ett träns, så det tar ganska mycket tid.

”Jag lägger ut en annons på Instagram och sätter ett pris, sår den som vill köpa swischa”

Matilda

Dessutom har varje enskild käpphäst egen personlighet och får speciella namn.

– Den här lilla vita heter Millention’s First Choice. De är väldigt lugn och trygg, medan den här stora, som heter Dortmund’s Frosted Ice kan var lite mer oberäknelig och vägrar att hoppa över hinder ibland, berättar Matilda medan hon visar upp några av alla de käpphästar hon gjort.