Ny spärr gör det svårt för småpartier

De flesta känner till 4-procentspärren för att komma in i riksdagen. En liknande spärr har inte funnits i kommunvalet – förrän i år. I Huddinge krävs det minst två procent av rösterna. Men uppstickaren Feministiskt initiativ vågar ändå tro på framgång.

  • Publicerad 10:45, 6 sep 2018

I årets val finns en ny spärr som ska hindra små partier från att ta sig in i kommunfullmäktige. I Huddinge ligger spärren på 2 procent. Feministiskt initiativ var det parti som låg närmast att ta sig in i kommunfullmäktige i förra valet utan att lyckas. Men med sina 0,49 procent var de långt ifrån dagens spärr.

I årets val ställer Fi upp med tre namn på listan i Huddinge kommunalval. Lennart Markebo är en av dem och han tror att de har en chans:

– Det som talar emot oss är att vi började kampanja ganska sent. Men nu har vi varit ute i fyra dagar och Gudrun Schyman har varit här två gånger. Många är intresserade, men den vanligaste frågan är hela tiden: Vågar jag rösta på er? Många är rädda för att SD ska växa och därför vågar de inte chansa.

Hur svarar du då?

– Om du röstar på din övertygelse så kommer vi in. Det är ett dilemma då det finns en rikskonflikt som även har verkningar ner på regioner och kommuner. Att man tänker taktiskt.

På andra sidan 2-procentspärren hittar vi Huddingepartiet som i förra valet fick 2,66 procent av rösterna.

Skulle varit ännu svårare

Efter att den nya vallagen röstades igenom i riksdagen valde den styrande koalitionen i Huddinge att göra några förändringar i kommunens egna valsystem. Huddinge kommun har länge varit uppdelad i två valkretsar, men nu slogs de ihop till en enda valkrets.

Argumentet var att det bättre skulle spegla hur Huddingeborna har röstat. Men det nya valsystemet hade också en annan effekt. Den sänkte den nytillkomna spärren för småpartier från 3 procent till 2 procent. Den nya vallagen säger nämligen att kommuner med endast en valkrets har en spärr på 2 procent.

I den styrande koalitionen ingår Huddingepartiet som i förra valet fick 2,66 procent av rösterna och Kristdemokraterna som fick 3,39 procent.

Ny spärr för småpartier

Från och med valet 2018 gäller en ny vallag som bland annat innebär en spärr som ska göra det svårare för små partier att ta sig in i kommunfullmäktige. För kommuner med en två eller flera valkretsar krävs nu minst 3 procent och i kommuner med en valkrets krävs 2 procent.

I höstas gick Huddinge kommun från att vara uppdelad på två valkretsar till att endast ha en valkrets.