Växlingskontor i gallerian. För några veckor sedan genomfördes ett liknande försök på exakt samma plats. Foto: Anton Kyhlbäck

Ny smash and grab mot Kista galleria

För bara några veckor sedan körde två bilar in Kista galleria. Under onsdagsmorgonen var det dags igen.

  • Publicerad 07:27, 7 sep 2022

Vid femtiden på morgonen onsdagen 7 september körde en stor hjullastare in i Kista galleria, efter att först ha krossat entrén till en hamburgerrestaurang.

Enligt Brottsplats Stockholm körde hjullastaren sedan vidare in i gallerian och rakt in i ett växlingskontor.

Polisen fick larm om händelsen efter att ha fått samtal om en hög smäll i området, men när den första patrullen kom till platsen var det inga gärningsmän kvar.

"Sökandet efter gärningsmän har hittills varit resultatlöst", skriver polisen på sin hemsida på onsdagsmorgonen.

En teknisk undersökning ska genomföras på platsen.

Samma sak tidigare

Bara för några veckor sedan, tisdag 16 augusti, genomfördes en mycket liknande kupp. Då körde två bilar in genom samma restaurang och vidare in gallerian mot ett växlingskontor. Den gången fick gärningsmännen inte med sig något gods eller värdesaker.

Två bilar körde in restaurang i Kista galleria

– Vi hade precis gjort i ordning allt sedan förra incidenten då de drabbade hyresgästerna fick lida stor skada. Det är otroligt tråkigt att det händer igen, säger Niko Paleovrachas, affärsområdeschef på Citycon, som äger gallerian.

Efter händelsen i augusti påbörjades ett arbete med att stärka skalskyddet vid gallerian, berättar han.

– De senaste åren har vi på olika sätt kunna sänka antalet incidenter i gallerian kraftigt, men just sådant här är väldigt svårt att förutse. Vi ser nu över våra rutiner nattetid och har en tät dialog med både polisen och staden, som äger marken utanför, om hur vi ska kunna förhindra sådana här händelser i framtiden.

Nu påbörjas ytterligare ett arbete för att de drabbade hyresgästerna ska kunna komma i gång med sina verksamheter så fort som möjligt.

– Vi kommer bistå med all hjälp som de behöver, säger Niko Paleovrachas.

Avspärrat. Polisen har spärrat av ett område kring Kista galleria och genomför en teknisk undersökning. Foto: Anton Kyhlbäck