Peter Westbergs skräckroman utspelar sig till stor del i Solna. Foto: Läsarbild Peter Westberg

Ny skräckroman utspelar sig i hus på Ankdammsgatan

En livsfarlig smitta sprider sig från Spanien till Ankdammsgatan i Solna där människor barrikaderar sig i skydd från de allt mer aggressiva sjuka människorna. – När jag gick runt där kände jag att det här är en plats som verkligen kan passa i boken, säger författaren Peter Westberg.

  • Publicerad 05:12, 3 apr 2019

En fredagsnatt i maj slocknar plötsligt all kommunikation mellan Spanien och omvärlden.

Det rapporteras om en serie attacker som verkar kopplade till varandra och snart börjar en livsfarlig smitta, som gör folk aggressiva och okontrollerbara, spridas som en löpeld genom landet.

Snart har sjukan nått Sverige och Solna, där människor stänger in sig i ett hus på Ankdammsgatan, bakom Lidl.

En av huvudpersonerna barrikaderar sig i en etagelägenhet högst upp i huset på Ankdammsgatan, bakom Lidl, i flera månader efter att katastrofen. Han bestämmer sig efter en tid för att ge sig ut för att leta efter sin dotter som han inte haft kontakt med på 15 år. Foto: Googla Maps.

Historien är påhittad och utspelar sig i författaren Peter Westbergs debutroman Europa Pandemus. Platserna är dock riktiga och välkända.

Tanken är att det ska bli en trilogi

Peter Westberg

– I huset på Ankdammsgatan intill Lidl var jag platschef under 2012 och 2013 i samband med ett stambyte och bygge av vindslägenheter. När jag gick runt där kände jag att det här är en plats som verkligen kan passa i boken. I Spanien hade jag också varit nere och pilgrimsvandrat i två etapper, så även den miljön passade bra att ta in, berättar Peter.

Ska bli trilogi

Idén till boken har funnits i huvudet i tio år, berättar Peter. Men började skriva gjorde han för fem år sedan. En tid stod han och stampade, innan han 2017 kortade ner manuset till en novell – ”Tubular Bells” – som han skickade in till en tävling.

– Jag vann och då kände jag att nu kan jag skriva klart boken.

Peter Westberg har en mängd skräckbilder intatuerade på kroppen, till exempel loggan från The Thing och Heath Ledger som Jokern. Privata bilder.

Att det blev just en skräckroman grundar sig i Peters intresse för skräckfilm och skräcklitteratur. Själv har han bilder från flera skräckfilmstitlar intatuerade på kroppen – till exempel syns loggan från The Thing på hans ena arm.

– Sedan i helgen skriver jag på uppföljaren till Europa Pandemus, tanken är att det ska bli en trilogi. Men jag har även spökskrivit en biografi och skrivit klart en fantasyroman, berättar han.

Fakta

Har flera filmtitlar intatuerade på kroppen

Namn: Peter Westberg

Aktuell: Romandebuterar med boken Europa Pandemus. Boken släpps 31 maj, men redan 22 maj, under vårmarknaden i Sundbyberg, sitter Peter på Klackenbergs bokhandel för att signera sin bok.

Bor: Från och med maj blir han Sundbybergsbo tillsammans med sin flickvän.

Gör: Författare och egenföretagare inom ventilation.

Kuriosa: Har en mängd filmtitlar intatuerade på kroppen, till exempel loggan från The Thing på ena armen. Loggan från filmen Körkarlen syns på underarmen tillsammans med ett hus liknande det från Psycho. Även Heath Ledger som Jokern och Charlie Chaplin syns på Peters kropp.

Två skräckfilmstips: 28 dagar senare, en film som även inspirerat till hans debutroman, och The Thing.

Visa merVisa mindre

Flyttar till Sumpan

Även Sundbyberg finns med på ett hörn i boken, när smittade människor rör sig från Vällingby via Sumpan till Solna. Och snart flyttar han själv in i kommunen tillsammmans med sin sambo.

Det blir inte Ankdammsgatan då?

– Nej, jag har fått nog av Ankdammsgatan, säger Peter och skrattar.

Europa Pandemus släpps officiellt 31 maj, men redan under vårmarknaden i Sundbyberg, 22 maj, kan man hitta Peter på Klackenbergs bokhandel där han signerar sin debutbok.