I september ordnades en stor skolstrejk i Stockholm och vid lunchtid på fredag är det åter dags för strejk. Foto: Läsarbild Lisa Wandel

Ny skolstrejk – men även på lektionerna jobbas det i Gretas spår

Tusentals barn och ungdomar väntas åter skolstrejka för klimatet på fredag. Men även i klassrummen pågår miljöarbete i Gretas spår.

  • Publicerad 05:02, 4 dec 2019

Fridays for future är klimatrörelsen som Greta Thunberg grundade för drygt ett år sedan. Rörelsen har stått bakom enorma klimatdemonstrationer och strejker i hela världen. På fredag hoppas de göra samma sak i Rinkeby, mitt under FN:s klimattoppmöte som pågår i Madrid fram till den 13 december. Isabelle Axelsson, klimatstrejkare och arrangör av Fridays for futures stora demonstrationer, har tidigare sagt till Mitt i att strejken i Rinkeby kommer att påminna mycket om de stora strejkerna som har varit i Stockholm under året och att hon hoppas på runt 10 000 deltagare.

Strejken på fredag börjar klockan 12 i Norra Stadsparken i Rinkeby och sedan blir det klimatmarsch till Spångadalen där strejken fortsätter med bland annat scenarrangemang fram till klockan 14.

Gretas klimatstrejk kommer till Rinkeby – tusentals väntas delta

13-åriga Tindra brinner för klimatet

Går i Gretas spår

Också på skoltid jobbar barn och ungdomar i norrort och västerort med klimatfrågor, även om klimatengagemanget på skolorna varierar. På Solna gymnasium ordnades i veckan en schemabrytande temadag om klimat och kultur för samtliga 800 elever. Bland annat föreläste sociala hållbarhets­strategen Jonas Fläckerud om klimat­positivism och en fotoserie med inspire­rande exempel visades.

– Den här dagen väckte säkert tankar och engagemang hos många elever, säger programrektor Jonas Egervärn.

Undervisning som vanligt

På Enbackaskolan i Spånga fortsätter undervisningen som vanligt på fredag, men klimatfrågan ingår i undervisningen i flertalet av skolans kursplaner. Till exempel träffas de yngre barnen i grupp varje torsdag inom ramen för temat miljö. Efteråt går alla ut tillsammans i närområdet för att plocka skräp.

– Vi har också pratat om Greta och vad det är som hon gör för klimatet och miljön och varför isen smälter och klimatet ändras. Eleverna själva har fått upp ögonen för slöseri med till exempel papper och vatten och arbetar med att minska konsumtionen, berättar rektor Raija Ikonen.

Internationella Engelska skolan i Sundbyberg uppmärksammar miljöfrågor under hela läsåret med olika projekt, meddelar skolledningen.

– Under terminen har vi pratat om hur elever kan påverka miljön och klimatet utifrån sin egen vardag, till exempel att välja att gå och cykla till skolan i stället för att åka bil. Eleverna har också diskuterat hur man kan göra andra val än tidigare för att förbättra miljön, berättar rektor Sofia Kinberg.

”Jobbar med det hela året”

På Spånga gymnasium uppmärksammas skolstrejken och klimattoppmötet inte på något särskilt sätt från skolans sida.

– Vi har hållbar utveckling som profil och jobbar med de här frågorna över hela skolåret, och det är därför vi inte har planerat någon särskild aktivitet, säger biträdande rektor Sara Fjällstad.

Ny skolstrejk för klimatet – här tågar Stockholms unga igen

Greta Thunberg får barnfredspriset