Lärstudion öppnar i höst i lokaler som i dag hör till förskolan. Foto: Anna Z Ek

Ny skolform startar i Tyresö – elever kan få KBT

I höst startar en ny skolform i Tyresö för elever i behov av särskilt stöd. – Jag är väldigt glad att vi nu kan erbjuda platser här i vår kommun i stället för att barnen ska behöva åka utanför kommunens gränser, säger Jannice Rockstroh, (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

  • Publicerad 05:04, 15 maj 2020

I höst kommer en ny form av skola att öppnas i Tyresö kommun”, skriver L, MP och S i ett gemensamt pressmeddelande. 

Resursskolan kommer att tillhöra Sofiebergs skola och öppna till hösten.

Jannice Rockstroh, (S) ordförande i barn- och utbildningsnämnden, ser ett ökat behov av skolplatser för elever i behov av stöd.

Avståndet till familjen och hemmet blir kortare

– Jag är väldigt glad att vi nu kan erbjuda platser här i vår kommun i stället för att barnen ska behöva åka utanför kommunens gränser. Det gör att barnen kan behålla sina vänner samtidigt som avståndet till familjen och hemmet blir kortare, säger hon i pressmeddelandet.

Förvaltningen kallar formen lärstudio. Det här blir den tredje kommunala lärstudion men den första med behandling, främst KBT kognitiv beteendeterapi.

”Den nya kommunala lärstudion kompletterar de två som redan finns i kommunen, genom att erbjuda behandling för elever som har behov av detta för att tillgodogöra sig sin skolgång”, skriver kommunen på sin hemsida.

Börjar med fyra elever

En mindre grupp elever i årskurs 1 till 6 kommer att erbjuda plats till hösten. Enligt kommunen handlar det till att börja med om fyra elever, men det kommer att bli fler efterhand.

I dag finns det elva barn i kommunen som går i externa resursskolor.

Lärstudion kommer att ligga i lokaler som blir lediga när Sofiebergs förskola får färre barn. Den kommer att ha egen ingång och gård.

Resursskolan är ett samarbete mellan barn- och utbildningsförvaltningen och arbetsmarknads- och socialförvaltningen.

Projektet ska utvärderas efter tre år.

Fakta

Två lärstudios i dag

En lärstudio är mindre kommunövergripande undervisningsgrupper. Plats erbjuds elever som har det största behovet av extra ordinärt stöd i kommunen.

I Tyresö finns i dag två olika kommunala lärstudios – årskurs 7-9 tillhör Kumla skola och årskurs F-6 tillhör Krusboda skola.

Plats i lärstudion söks av rektor och beslutas av den centrala elevhälsan.

 

Källa: Tyresö kommun
Visa merVisa mindre