SKOLBOK. Förra året fick författaren Kalle Holmqvist Upplands Väsby kulturstipendium för att skriva en barnbok om vikingatiden i Väsby. Nu är den färdig och kommer snart att kunna läsas av hela Sveriges mellanstadieelever. Foto: Anders Härnqvist

Ny skolbok om vikingatiden ger liv åt Väsbys historia

"Länge skulle man tala om det stora julslagsmålet på Ragnargården i Vilunda." Så börjar Kalle Holmquists historiebok om trälar på vikingatiden i Väsby som snart hela Sveriges mellanstadieelever kan läsa.

  • Publicerad 15:00, 12 mar 2019

Sveriges historia är definitivt inte tråkig.

VIKINGATIDEN. I "Gudarnas krig" av Kalle Holmqvist, som utspelar sig i Vilunda och Smedby i Väsby, träffas trälflickorna Drumba och Ysja och bestämmer sig för att försöka rymma. Foto: Liber

Förra året fick författaren Kalle Holmqvist ett kulturstipendium från Upplands Väsby kommun för att skriva en barnbok som utspelar sig i vikingatidens Väsby. Nu är den klar. Boken, som heter "Gudarnas krig", handlar om två trälflickor på vikingatiden.

– De bor i det som nu är Vilunda och Smedby i Upplands Väsby. De har tröttnat på att vara slavar och bestämmer sig för att försöka rymma, berättar Kalle Holmqvist.

Han bodde själv i Runby i Upplands Väsby från 12 år till han var 19 och det var dags att flytta hemifrån.

– Det har varit roligt att beskriva Upplands Väsbys historia och jag tycker det är viktigt att visa att historien kan vara spännande. Många barn tycker att historia verkar tråkigt. Jag tyckte själv att skolan var tråkig för det mesta, erkänner han.

Sveriges historia inte tråkig

Men Sveriges historia är definitivt inte tråkig, tycker Kalle Holmqvist. Den innehåller mycket action och spännande öden. Inte minst i Upplands Väsby.

– Men det finns egentligen bara spår av de människor som bodde i Upplands Väsby på vikingatiden. Och det som finns bevarat är till exempel runstenar, som handlar om ledare och härskare. Hur hade vanligt folk det? Det är det jag har försökt undersöka.

Boken kommer att användas i undervisningen på mellanstadiet över hela Sverige. 

– När man pratar om hur det var förr i tiden blir det lätt bara en berättelse om hur hemskt allting var. Och det var hemskt förr, men det har alltid funnits människor som har gjort motstånd och försökt göra livet bättre. Jag har försökt ge en annan bild av historien, säger Kalle Holmqvist.

Kalle Holmqvist

Namn: Kalle Holmqvist
Ålder: 41
Bor: Stockholm. Tidigare bott i bland annat Härnösand, Upplands Väsby, Malmö och Lund.
Arbetar: Författare och skribent på halvtid. Arbetar även som webbredaktör och personlig assistent.
Har skrivit böcker för vuxna om till exempel häxprocesser och arbetarrörelsens historia. Bland hans tidigare barnböcker finns "Blodbadet" och "En mystisk typ i Farsta centrum".