Den nya baracken på Ormstaskolan står redo efter branden i maj. Foto: Stefan Källstigen

Ny skolbarack står klar efter eldsvådan

Brandkåren trodde att de skulle kunna släcka den våldsamma branden i Ormstaskolans barack. Men lågorna tog hela byggnaden och nu står den nya baracken redo inför skolstarten.

  • Publicerad 16:13, 18 aug 2014

”Sämre än väntat. Jag trodde att vi skulle komma åt branden.”

Så utvärderar brandkåren sin insats i en rapport om branden på Ormstaskolan natten till den 20 maj, då baracken Skeppet totalförstördes.

Brandmannen Stefan Gustafsson, som var räddningsledare vid branden, förklarar varför släckningsarbetet gick sämre än väntat.

– I flera timmar trodde vi att vi skulle släcka branden. Men elden spred sig hela tid­en. Det brann inne i konstruktionen, i mellanlagret där det var svårt att komma åt. Till slut fick vi inse att byggnaden var totalförstörd, av sot, rök och tusentals liter vatten, säger han.

Branden i baracken Skeppet började på utsidan av fasaden innan den spred sig in mellan våningarna.

De 120 eleverna, i förskoleklass upp till årskurs tre, fick inrymmas i den övriga skolan fram till skolavslutningen.

Nu, lagom till dagens skolstart, står den nya baracken klar. Tanken är att eleverna ska ha sina lektioner i den tills den nya Hagaskolan byggs.

Ormstaskolans rektor Chris Ossmark är glad över att den nya baracken är färdig.

– Det är så skönt. Vilket arbete som har gjorts! Till exempel ska man bestämma hur modulerna i paviljongen ska sitta ihop. De är uppbyggda som lego och ska passa vår undervisning, säger hon.

Än så länge är det för tid­igt att säga vad branden, och den nya baracken, kostar Vallentuna kommun.

Både polisen och brandkåren tror att branden var anlagd. ”Mycket troligt” att någon tänt på skolan med uppsåt, heter det i brandrapporten.

Dock har polisen tidigare sagt att utsikten för att hitta gärningsmannen är liten, då det brukar krävas att polisen griper förövaren på bar gärning vid en brand.

Den nya baracken har förstärkts med en cementbaserad skiva mellan bjälklagren för att förhindra risken för brandspridning.