Skolborgarråd. "Man måste väga intressen mot varandra", säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L) om skolans tänkta placering. Foto: Liberalerna Stockholm

Ny skola kan byggas på Alviksberget

De tusentals nya bostäder som planeras i Alvik räknas föra med sig fler småttingar i området. Därför vill utbildningsförvaltningen se en utredning om en ny skola på Alviksberget.

  • Publicerad 16:41, 18 mar 2021

– Det kommer att bli ett jättehäftigt läge på Alviksberget, en ny stadsbild, säger skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L).

600 elever från förskoleklass till årskurs sex ska rymmas i nybygget, som tros kunna stå färdigt någon gång 2030–2035. Nödvändigt, då det parallellt med skolan ska växa fram cirka 3 000 nya bostäder i Alvik.

Någon ny högstadieskola bedöms däremot inte vara nödvändig.

– Vi ser att vi kan klara högstadiet i de befintliga högstadieskolorna, säger Isabel Smedberg-Palmqvist.

Tomtsvårigheter

Förslaget om den nya F–6-skolan innebär att parkmark tas i anspråk. I det tätbebyggda Alvik har det visat sig vara det bästa alternativet, menar skolborgarrådet.

– Det är otroligt viktigt att skapa förutsättningar för elever att ha nära till skolan.

– Jag förstår att man alltid försöker avstå från att bygga på parkmark, men vi bor i en storstad och då måste vi ta av de ytor som finns.

Att det varit besvärligt att finna en vettig tomt för den nya skolan speglar sig också i ekonomin.

Enligt fastighetsförvaltaren SISAB uppgår de tidigare genomförda utredningarna till 4,9 miljoner kronor. Men till det kommer ytterligare sju miljoner som "främst beror på att det har varit komplicerat att finna rätt inplacering och utformning av byggnaderna till följd av tomtens begränsade möjligheter", skriver utbildningsförvaltningen.

De flyttar in i McDonalds gamla lokaler