"Det här är en kraftig utbyggnad av solverksamheten", säger Mikael T Eriksson (M). Foto: Pressbild + Mitt i

Ny skola för 500 elever vid Ekbacken

Moderaterna vill nu gå vidare med planerna på att sälja Ekbacken till en privat aktör – som även ska bygga en skola för 500 elever. Kommunen ska sedan hyra in sig i lokalerna – en modell som tidigare har kritiserats.

  • Publicerad 17:47, 27 aug 2018

2014 fanns långtgående planer på att bygga ut Duvboskolan för att skapa 120 nya skolplatser.

Den planen pausade dock och 2016 ställde sig en majoritet i kommunfullmäktige bakom förslaget att sälja äldreboendet Ekbacken till en privat aktör och i paketet skicka med ett krav på att denne även skulle bygga en skola.

Nu vill Moderaterna göra slag i saken och för dialog med ett antal intressenter som vill köpa fastigheten och bygga en skola för 500 elever.

– Skolan kommer att serva Duvbo och stora delar av centrala Sundbyberg, där vi planerar att bygga 1500 bostäder i samband med nedgrävningen av spåren, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Den nya skolbyggnaden kommer ligga bakom nuvarande äldreboende, mot järnvägen och innehålla en idrottshall. Illustration: Pressbild

Duvboskolan blir f-3

Tanken är att kommunen sedan ska hyra lokalerna för äldreboendet och skolan – en modell som fått kritik tidigare.

– Både vi och andra partier var djupt kritiska till modellen som bland annat använts på Örskolan, där man låter någon annan bygga och sedan hyr lokalerna. Det blir dyrare för varje år och efter hyrtiden har man inget kvar. Då är det bättre att låna pengar för att bygga själva och sedan kunna skriva av kostnaderna, säger Peter Schilling (S)

Mikalel T Eriksson, kontrar:

– Professionella förvaltare av fastigheter sköter dem mer effektiv och bättre än en kommun. Vi ska i stället bedriva bra äldreomsorg och skola, säger han.

I och med det blir vi också av med de tillfälliga paviljongerna på Rissne ängar

Mikalel T Eriksson

Även Centerpartiet skulle vilja se att skolan ägs av kommunen istället för av en privat aktör.

– Centerpartiet har i flera år drivit på för en skola för årskurs 4-9 på Ekbacken, så att vi samtidigt kan göra Duvboskolan till en renodlad F-3-skola. Om kommunen ska driva den nya skolan vill vi också att kommunen äger skolan, det blir billigare än att hyra, säger Stefan Bergström (C).

Den föreslagna skolan, med namnet Ekbackenskolan, ska rymma elever i årskurs 4-9. När den står klar – preliminärt 2022 – ska Duvboskolan göras om till att enbart bli en skola för f-3, föreslår Moderaterna.

– I och med det blir vi också av med de tillfälliga paviljongerna på Rissne ängar (där i dag år 4-6 går, reds.anmärkning), säger Mikael T Eriksson.

Äldreboendet blir kvar

Den nya skolbyggnaden kommer att ligga bakom nuvarande äldreboendet, mot järnvägen och innehålla en idrottshall.

Peter Schilling menar att Duvboskolan både behöver renoveras och byggas ut och beklagar att man stoppade förslaget som lades fram 2014.

– Med en startsträcka på tre månader så skulle det förslaget kunna vara i gång, säger han.

I det förslaget fanns 120 extra platser, nu får man 500?

– Detta är en större skola, och i förra förslaget fanns inget högstadium, men det gör det på Ängskolan som inte ligger så långt bort, säger Peter Schilling.

Mikael T Eriksson menar att det höjdes röster mot det gamla förslaget då det skull påverka Duvboskolans klassiska utseende och även ge en trafiksituation som var ohållbar.

– Det här är en kraftig utbyggnad av solverksamheten, vi tyckte att det förra förslaget kostade för mycket och gav för få platser, säger han.

Äldreboendet ska bli kvar med den verksamhet de har i dag, i Moderaternas förslag.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Efter förra veckans nedgång – fler Solnabor testar positivt

Nyheter Men smittspridningen fortsätter minska i Sundbyberg Efter förra veckans försiktigt glädjande siffror i Solna har smittspridningen åter gått upp, visar färska siffror från Folkhälsomyndigheten. I Sundbyberg fortsatte smittan att minska för andra veckan...torsdag 6/5 15:49

Slarv med upphandlingar kan ge miljonböter

Nyheter Konkurrensverket drar Sundbyberg till domstol Sundbybergs stad har slarvat med upphandlingar av städtjänster och nu kräver Konkurrensverket att staden betalar en miljon kronor i upphandlingsskadeavgift.onsdag 5/5 11:21

Gäng med munskydd rånade tonåring

Nyheter Omringade och slog I Rissne blev en tonåring omringad av flera personer med munskydd som slog och rånade honom.tisdag 4/5 20:17