Johanna Ilomäki Bergh har öppnat Bunker Deko på Rådmansgatan 21. Foto: Mimmi Epstein

Ny second hand-butik på Rådmansgatan

Kläder, porslin, bijouterier. Från olika epoker. I Johanna Ilomäki Berghs nya second hand-butik finns det mesta. Den gemensamma nämnaren är att sakerna haft tidigare ägare.

  • Publicerad 15:55, 1 apr 2021

En kombinerad second hand-butik, galleri och ateljé. Så kan man beskriva nyöppnade Bunker Deko på Rådmansgatan 21 som drivs av Johanna Ilomäki Bergh. Hon har lång erfarenhet av vintage och andrahandsaffärer, men detta är hennes första, större egna projekt.

Bakom kassan står ett staffli och väggarna pryds bland annat av Johannas tavlor. På stänger hänger kläder och på små bord trängs allt från sockerströare till leksaksbilar. Möbler, porslin, väskor från olika epoker: allt är till salu utom butiksdisken.

– Jag vill att alla ska kunna hitta något de vill ha här. Både en farfar och hans barnbarn. Sakerna kostar allt från en femma till tusentals kronor. Och det ska vara "lagom rörigt" i butiken. Jag har gjort grovjobbet, säger Johanna Ilomäki Bergh, som fyndar lite varstans.

– Jag köper sådant jag tycker är fint eller som jag tror skulle kunna ha ett värde för någon annan. Mycket hittar jag på nätet, och så har jag lite som jag säljer på kommission.

Syr tygkassar

Johanna syr även själv. Bland annat tygkassar av olika gamla tyger som hon köper "här och där", vissa får hon. Kassarna har blivit populära och den ena är inte den andra lik.

– De är lite olika stora. Från början sydde jag så att de skulle passa för att ha vinylskivor i, jag säljer en del sådana också. Men nu syr jag utan mönster, säger Johanna Ilomäki Bergh, som letade lokal länge innan hon bestämde sig.

– Jag gillar den här gatan, och det här är en mysig del av den. Responsen från folk som har kommit in i butiken har varit positiv. En grupp barn frågade om de fick sova över här.

Hennes ambition är att, när pandemiläget tillåter, ha en praktikant eller volontär i sin affär. Tidigare har hon jobbat i en större secondhandbutik och haft ansvar för folk som arbetstränar.

– Det känns fint att kunna ge någon en meningsfull sysselsättning, plus att det såklart är kul med sällskap. Det här är en bra plats om man behöver lite lugn. Själv hade jag min första praoplats på Stockholms stadsmission när jag var femton. Jag har alltid varit intresserad av second hand och nu känns det som att cirkeln sluts.

Syr egna väskor. I butiken har Johanna ateljé, hon syr väskor och målar tavlor som är till salu. Foto: Mimmi Epstein