Kanoner. I år satsar Täby konstsnöspår ännu mer – och nu finns tio snökanoner redo för minusgraderna. Foto: Täby konstsnöspår

Ny satsning ska ge Norrort konstsnö snabbare

Är du också taggad på vinter och snö? I år storsatsar Täby skidklubb på fler snökanoner till konstsnöspåret. Men föreningen vill se mer bidrag från kommunen.

  • Publicerad 11:55, 24 okt 2019

För elfte året i rad kommer Täby konstsnöspår att anläggas på Arninge golfbana. Inför kommande vintersäsong har Täby IS skidklubb, som driver konstsnöanläggningen, köpt in två nya kanoner som ska producera snö.

– Vi kommer vara mer beredda när minusgraderna väl är framme, säger Klas-Göran Ericsson, ordförande i Täby konstsnöspår.

Satsningen innebär att det i år kommer att finnas tio kanoner som producerar snö – vilket gör att det kan spåras snabbare än tidigare säsonger.

– Vi investerar för varje säsong och det betyder mycket för oss att få igång spåret tidigt, både för ungdomsidrotten men även för de Täbybor som nyttjar banan under vintern, säger han.

Skidskyttebanan förnyas

Innan förra säsongen lade man om banan och gjorde den mer kuperad. I år sker inga förändringar och spåret kommer fortsatt att vara 2,8 kilometer långt med en rejäl backe både uppför och utför. Det man kommer att förändra är dock skidskyttebanan som funnit i två år.

– Den kommer att få en ny plats och vi kommer att ha bättre belysning, säger Klas-Göran Ericsson.

Projektet stöttas av Svenska skidförbundet och Stockholms idrottsförbund. Men enligt Klas-Göran Ericsson hoppas han på att även kommunen vill vara med och finansiera.

I år har föreningen sökt anläggningsbidrag vilket fick avslag i kultur- och fritidsnämnden på tisdagskvällen.

– Kommunen har avslagit ansökningarna av prioriterings och budgetskäl, skriver Birgitta Kaasik (M), ordförande i nämnden, i ett mejl.

De senaste åren har föreningen fått avslag på alla ansökningar.

– Vi har besökare från hela Stockholm och det har vi gjort helt på ideella krafter. Klart man är besviken på att de inte vill satsa mer, säger han.

Enligt Birgitta Kaasik så har Täby kommun vid tre tidigare tillfällen gett bidrag till Täby konstsnöspår.

På tio år har föreningen fått sammanlagt 575 000 kronor i bidrag. Att de inte fått pengar de senaste åren beror på besparingar.

– Kommunen får löpande in bidragsansökningar från föreningar för inköp av föreningsutrustning. Anslaget för dessa ändamål är litet och det handlar hela tiden om en prioritering av hur det ska fördelas, skriver Birgitta Kaasik i ett mejl.

Snö. Såhär såg det ut när vi var på plats i spåret förra året på bild Clas Jungholm och Björn Karlsson som tog sig en åktur. Foto: Lisa Halldén

Avslag. Birgitta Kaasik (M) ordförande för kultur- och fritidsnämnden säger att kommunen har avslagit ansökningarna av prioriterings och budgetskäl. Foto: Ingela Bendrot