I höstas märkte man att flera äldre på Rågsveds servicehus och Enskede Nya servicehus kände sig ensamma. I en undersökning fick de boende fylla i en enkät om hur de mår relaterat till depression och ångest, och då var det flera som flaggade för att de låg i riskzonen. I februari startade man därför ett projekt för att vända trenden.

– De som bor i särskilt boende drabbades extra mycket på grund av restriktionerna som innebar färre träffar. Det ledde till att fler kände sig ännu mer ensamma, säger Felege Gebeyehu, enhetschef på servicehuset i Rågsved.

Spelar bingo

I enkäten fick brukarna också önska aktiviteter.

– Vi har skapat både öppna aktiviteter och små grupper som är riktat till de personer som är i riskzon, säger Klara Drufva, kultursamordnare och fysioterapeut på Rågsveds servicehus.

Båda servicehusen har aktivitetscenter där man får delta i sittgympa, boule, bingo och digitala aktiviteter, där man bland annat kan spela spel på en platta. Alla över 65 år är välkomna.

I de mindre grupperna går man bland annat på promenader och har samtalsgrupper.– Jag ser en stor skillnad. De mår så mycket bättre och man ser glädjen de uttrycker, säger Katarina Svanberg, kultur-och aktivitetsombud.

Framtidsplaner för projektet

När Mitt i kommer på besök till Rågsveds servicehus är det flera som vill berätta om hur glada de är för projektet.

– Det är bra för dagarna går snabbare och man är inte ensam. Innan fick man inte träffas, säger Christina Centerwall, brukare på Rågsveds servicehus.

– Jag har mått bra av aktiviteterna. Man får träffas och röra på sig. Jag gillar gymnastikpassen och soppkvällarna, fyller i Eva Andersson.

Just soppkvällarma är ett sätt att mota den ofrivilliga vktminskningen som man har sett bland de äldre.

Projektet kommer att sträcka sig året ut.

– Det ska leda till en förändring, och utifrån resultatet kommer vi försöka implementera det som ett arbetssätt. Vi tycker att det är roligt och att det är viktigt att de mår bra, säger enhetschef Felege Gebeyehu.