Uppskattat. Eva Andersson och Christina Centerwall tycker att satsningen har blivit ett lyft i vardagen. De uppskattar soppkvällarna och att kunna träffas. Mellan sig har de projektledaren Klara Drufva. Foto: Sacharias Källdén

Ny satsning gör de äldre mindre ensamma

I pandemins spår är det många äldre som känner sig ensamma. Det vill man råda bot på genom ett nytt projekt på Rågsveds och Enskede Nya servicehus. "Vi vill bryta den ofrivilliga isoleringen", säger kultursamordnaren Klara Drufva.

  • Publicerad 07:14, 26 maj 2021

De mår så mycket bättre och man ser glädjen de uttrycker,

I höstas märkte man att flera äldre på Rågsveds servicehus och Enskede Nya servicehus kände sig ensamma. I en undersökning fick de boende fylla i en enkät om hur de mår relaterat till depression och ångest, och då var det flera som flaggade för att de låg i riskzonen. I februari startade man därför ett projekt för att vända trenden.

– De som bor i särskilt boende drabbades extra mycket på grund av restriktionerna som innebar färre träffar. Det ledde till att fler kände sig ännu mer ensamma, säger Felege Gebeyehu, enhetschef på servicehuset i Rågsved.

Spelar bingo

I enkäten fick brukarna också önska aktiviteter.

– Vi har skapat både öppna aktiviteter och små grupper som är riktat till de personer som är i riskzon, säger Klara Drufva, kultursamordnare och fysioterapeut på Rågsveds servicehus.

Båda servicehusen har aktivitetscenter där man får delta i sittgympa, boule, bingo och digitala aktiviteter, där man bland annat kan spela spel på en platta. Alla över 65 år är välkomna.

I de mindre grupperna går man bland annat på promenader och har samtalsgrupper.– Jag ser en stor skillnad. De mår så mycket bättre och man ser glädjen de uttrycker, säger Katarina Svanberg, kultur-och aktivitetsombud.

Spelstund. Göte Petersson och Stefano Visconti spelar kort. "Han slår mig alltid" säger Stefano Visconti som jobbar på aktivitetshuset. Foto: Sacharias Källdén

Framtidsplaner för projektet

När Mitt i kommer på besök till Rågsveds servicehus är det flera som vill berätta om hur glada de är för projektet.

– Det är bra för dagarna går snabbare och man är inte ensam. Innan fick man inte träffas, säger Christina Centerwall, brukare på Rågsveds servicehus.

– Jag har mått bra av aktiviteterna. Man får träffas och röra på sig. Jag gillar gymnastikpassen och soppkvällarna, fyller i Eva Andersson.

Just soppkvällarma är ett sätt att mota den ofrivilliga vktminskningen som man har sett bland de äldre.

Projektet kommer att sträcka sig året ut.

– Det ska leda till en förändring, och utifrån resultatet kommer vi försöka implementera det som ett arbetssätt. Vi tycker att det är roligt och att det är viktigt att de mår bra, säger enhetschef Felege Gebeyehu.

Sprider glädje. Katarina Svanberg, kultur- och aktivitetsombud, visar glädjen när de boende dansade häromdagen. "Vi hade en sångerska här häromdagen. En gammal dam önskade sig en låt som sångerskan sedan sjöng. Då greppade damen tag om mig och började bugga." Bredvid henne sitter enhetschefen Felege Gebeyehu. Foto: Sacharias Källdén

Promenadfilm i virtual reality

Bortsett från de aktiviteter som redan erbjuds har man förhoppningar om att i sommar samarbeta med ferieungdomar, där man bjuder in dem till verksamheten för att fråga brukarna vilka delar av Stockholm de vill se. Därefter är planen att ferieungdomarna ska skapa en promenadfilm i virtual reality som de äldre får uppleva.