Ny sajt sätter press på sparkcykeljättarna

Med den nya sajten Felsparkerad vill stockholmarna Oscar Léman och Andreas Carlsson tvinga Voi, Tier och de andra jättarna att ta problemet med felparkerade elsparkcyklar på allvar.

  • Publicerad 13:38, 21 jul 2020

Överallt i sitt bostadsområde vid Globen såg paret Oscar Léman och Andreas Carlsson sparkcyklar ligga slängda. Tvärs över gångvägar låg de, utbredda på trottoarerna och slängda i sjön. Det här är en trafikfara för folk med dålig syn, tänkte Oscar och Andreas.

Men att anmäla en felparkerad elsparkcykel visade sig struligt.

– Alla aktörer har olika sätt att anmäla, och sedan ska det fyllas i en massa information om ID-nummer och annat. Så vi tänkte, om vi som lever digitalt knappt klarar av det här, hur ska äldre människor kunna göra det? säger Andreas Carlsson.

Går för långsamt

Stockholms stad och de andra aktörerna borde ha kommit längre, tyckte Andreas och Oscar. Och för att sätta press på dem att ta sitt ansvar och utveckla systemet gjorde paret ett sommarprojekt av att skapa Felsparkerad, en tjänst som gör det enkelt att anmäla felparkerade sparkcyklar.

– Vi vet att aktörerna försöker hitta en lösning men det tar för mycket tid. Invånarna i staden blir lidande när det ligger sparkcyklar runtom i hela Stockholm, säger Andreas Carlsson.

– Vi hoppas få till lite diskussion och öka medvetenheten kring det här.

På måndagen vid 14-tiden publicerade de tjänsten i Facebook-grupper för boende i några områden i södra Stockholm, och knappt ett dygn senare hade sajten haft flera tusen besökare.

Priser kan gå upp

– Den fick en rejäl spridning. Folk känner igen sig i problemet, säger Andreas Carlsson.

När Stockholms stad tar hand om fler felparkerade sparkcyklar måste de sedan lösas ut för en straffavgift av de olika aktörerna. På kort sikt väntar sig därför Oscar och Andreas att priserna går upp. Men på längre sikt tänker sig Andreas att parkeringssystemet utvecklas.

– Vi hoppas att aktörerna istället lägger pengarna på att utveckla sina tjänster. Vi vill egentligen inte att den här appen ska finnas, vi vill hitta en lösning på problemet.

Paret Oscar Léman och Andreas Carlsson fick nog av de felparkerade elsparkcyklarna och bestämde sig därför för att ta saken i egna händer. Foto: Andreas Carlsson