Ny rondell i Svanhagen närmare än någonsin

Löftet om en rondell i Svanhagen har hägrat i ett decennium. Nu är byggstarten närmare än någonsin tidigare. Vågar de luttrade Färingsöborna ropa hej?

  • Publicerad 08:00, 28 dec 2021

Få vägsnuttar är så hatade som den mellan bensinstationen och Stenhamraavfarten på Färingsö. Utöver det vanliga trycket på vägarna ska här rymmas trafik till infartsparkering, busslingan, affären och Allhallen. Trafikverket har lovat en lösningen på problemet både en, två och fem gånger.

Men nu, nu kanske löftet ändå ska infrias?

– Vägplanen är fastställd och den vann laga kraft för cirka två månader sedan, säger Anna Söderqvist, kommunikatör på Trafikverket.

Det som nu pågår är jobbet med att ta fram bygghandlingar så att upphandlingen av en entreprenör kan börja.

– Vi räknar med att skriva kontrakt under senvåren och sedan kan byggstarten ske ganska strax därefter, säger Anna Söderqvist.

Bilden är en illustration och inte en exakt återgivning av hur det kommer byggas. Foto: Trafikverket

Nära. Nästa år tror Trafikverket att bygget av en rondell i Svanhagen kan inledas. Foto: Claudio Britos

Vi räknar med att skriva kontrakt under senvåren

Cykelväg flyttad

Turerna kring rondellbygget har varit många. Bland annat var den trafikplan som togs fram 2019 inte tillräckligt trafiksäker. I den planen gick gång- och cykelvägen mitt i bussperrongen, vilket cyklister, kommunen och trafikförvaltningen i Region Stockholm lyft som en trafikfara.

I den omarbetade planen som nu vunnit laga kraft är cykelvägen flyttad så att den i stället går väster om busshållplatserna.

Dessutom får bussarna som kommer från Ekeröhållet ett eget körfält för att svänga vänster in på busshållplatsen.

– På så sätt höjs trafiksäkerheten för alla och framkomligheten förbättras för trafik som kommer bakifrån, då bussarna inte behöver blockera vägen när de ska svänga in på hållplatsen vid Svanhagen, säger Anna Söderqvist.

Mitt i frågade runt på stan:

Vad tänker du om trafiksituationen?

Här är turerna kring rondellen i Svanhagen

2010: En arbetsplan för Svanhagen togs fram av Trafikverket, men den lades på is när finansieringen drogs in.

2016: Planerna återupptogs igen. Nu skulle projektet samordnas med bygget av rondellen i Enlunda.

2017: Planen vann laga kraft och byggstart beräknades till 2018.

2018: När planerna i Enlunda drog ut på tiden bestämdes det att projektet vid Svanhagen skulle projekteras seperat. Byggstartsprognosen flyttades fram till våren 2019.

2020: Vägplanen som tagits fram visade sig vara alltför trafikfarlig och en omarbetad plan började ritas.

2021: Länsstyrelsen godkänner den omarbetade vägplanen under sommaren och den vinner laga kraft under hösten.

Visa merVisa mindre

Långbänk. En trafiklösning för Svanhagen har diskuterats i åratal. Foto: Claudio Britos

VÄNTAN. En lösning har länge utlovats för trafiken runt Svanhagen. Nu skådas en byggstart i fjärran. Foto: Claudio Britos

Färingsöbon gör hundleksaker av gamla tyger

Nyheter Kärleken till hundar blev affärsidé Överblivna tyger och understimulerade hundar – det var kombinationen som kickade igång Färingsöbon Emelie Frisks företagsidé.fredag 14/1 16:23

Tranholmens is lockar besökare i alla åldrar

Nyheter Stort säkerhetsarbete för säker skridskoåkning Efter två mildare vintrar kan alla skridskoentusiaster äntligen snöra på sig grillorna. Sedan mellandagarna har Tranholmens isbana återigen öppet – till besökarnas stora glädje.fredag 14/1 15:52

Vaccinationskrav för nyanställda i Ekerö kommun

Nyheter Gäller vård- och omsorgspersonal Har du inte vaccinerat dig kan du inte få vård- och omsorgsjobb hos Ekerö kommun. Det beslutades av kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) på torsdagen.torsdag 13/1 16:41