– Det här är en ny serie böcker. Det är lågintensiv spänning, inget brutalt. Läsaren kommer inte få ta del av övergrepp, det handlar i stället om vilka konsekvenser som rykten, skam och skuld kan få, säger hon.

Inspirationen till Blodskam fick Caroline Engvall från en verklig historia, om vad som händer när ett påhittat rykte om ett sexbrott formar en by och människorna som bor där.

–  Vad händer när hemligheter briserar i familjer och i generationer? Vad händer när barn utsätts för övergrepp, men inte vill berätta? Jag är fascinerad av hemligheter och tystnad och vad detta gör med oss. Jag skriver fiktion men allt jag skriver har någon form av verklighetsbakgrund, säger hon.

Släpps utomlands

Blodskam är första delen i en trilogi och Caroline Engvalls fjortonde bok. Hon har tidigare gett ut en rad deckare, samt barnböckerna om Nollan som handlar om barns utsatthet på nätet.

Blodskam lanseras även utomlands.

– Sverige ligger i framkant med att prata om sexbrott och att tro på sexbrottsoffer. Det känns viktigt att det sprids till andra länder, säger hon.

Som författare föreläser Caroline Engvall även om sexbrott mot barn på nätet. Hon är också aktuell med den nya podden ”I nätets skugga - nätsexbrotten mot barn som skakade Sverige. ”

– Jag håller också på att skriva nya böcker i Nollan och nätet-serien, samt en fackbok och en ny spänningsroman. Jag lever och andas mitt skrivande och de här ämnena, dygnet runt.

Caroline Engvall säger att det var hennes första bok ”14 år till salu” som fick henne att fördjupa sig i barn som utsätts för sexbrott.

– Dörren öppnades där. Jag fick in så många berättelser från tjejer och killar, som berättade om sex som ångestdämpning. Jag kunde inte stänga den dörren. Det är så många som är tysta, som tror att de är ensamma med sin berättelse.