Ny restaurang-app för blöjbytare

Med sina bäbisar sovandes i famnen ringde de tre vännerna runt till restauranger i Stockholm med en enda fråga: finns skötbord? Nu har de lanserat en app för att guida föräldralediga på stan.

  • Publicerad 16:00, 24 apr 2017

– Det är lätt att känna sig begränsad som småbarnsförälder. Du vet inte var man kan röra sig i stan och vilka ställen som man kan gå till, ifall det skulle ske en olycka, säger Amanda Broomé som är en av grundarna till appen Skötrumskartan.

Hon utvecklade appen tillsammans med sina två vänner Sanna Rydqvist och Susanna Sjöberg under tiden som de var mammalediga.

– Vi märkte att det fanns ett stort behov av detta. Det var många som undrade om det fanns utmärkt någonstans om en restaurang hade skötrum eller inte, säger Amanda Broomé.

Började ringa runt

Eftersom det inte fanns, beslutade de tre vännerna för att ta tag i det själva och började med att ta fram en lista över alla restauranger i Stockholm – sedan började de ringa runt.

– Vi tyckte det var kul att ha ett projekt vid sidan om. Det gick att göra samtidigt som vi var mammalediga, eftersom det var såpass begränsat. Vi ringde helt enkelt runt till restaurangerna medan vi stod med en bäbis på armen, säger Amanda Broomé.

Sammanställningen blev till slut den kostnadsfria appen Skötrumskartan, där man hittar koordinater och adresser till alla restauranger som har skötbord.

Nålarna visar vart det finns skötbord.

Appen lanserades för ungefär en månad sedan och har redan 1 000 användare.

10 procent har skötbord

Det är ungefär tio procent av Stockholms restauranger som har skötbord, enligt kartläggningen som app-skaparna har gjort.

– Det kanske inte låter som mycket, men det gör stor skillnad. Eftersom det bara är en så liten del, så blir det ännu viktigare att man kan kolla upp vart man kan gå också, säger Amanda Broomé.

Appen uppdateras i takt med att de får in tips om fler ställen som har skötbord. Nu har de tre vännerna planer på att utöka appen, och även kartlägga Göteborg och Malmö.

– Det finns planer på att göra det ännu större och ta med städer utanför Sverige också, säger Amanda Broomé.