Snabbmat. I semestertider är här knökat med köer. Nu i maj är trycket lite mindre. Foto: Christoffer Röstlund Jonsson

Ny regel ska flytta foodtrucks från cykelbanan

Foodtrucks och cyklister – en dålig kombo. Förra sommaren blev det stora problem vid Rålambshovsparken när köande kunder blockerade cykelvägen, vilket möttes av velocipedvrede. Nu har staden kommit på en lösning.

  • Publicerad 10:13, 28 maj 2019

Cykelbanan längs med Rålis och Norr Mälarstrand är stadens flaggskepp när det gäller cykelsatsningar. Men sträckan blev förra sommaren ett problemområde. Parken fylldes med tusentals människor, många ville handla från de foodtrucks som har tillstånd att kränga krubb längs Rålambshovleden, vilket gav långa köer – rakt ut i cykelbanan.

Ajdå, detta fungerar inte", sa trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) då, och lovade att man skulle skissa på en bättre plan. Och nu har man kommit på en lösning som man hoppas ska minska konflikterna.

Här tvingas matkön ut – i cykelbanan

Från och med den 14 maj är det tillåtet för de rullande restaurangerna att parkera längs Smedsuddsvägen, där det tidigare varit förbjudet.

Alltså inne i själva Rålambshovsparken.

Nu ska tjänstemännen informera alla foodtrucks om den nya möjligheten. Det är något man inte hunnit med än.

– Det är troligen en bättre plats för dem än Rålambshovsleden. Det är dock inte förbjudet för dem att stå vid leden. Förra året satte vi upp en skylt om att man inte skulle stå i cykelbanan när man köade, säger Malinda Flodman, pressperson på trafikkontoret.

Därför överger foodtrucksen Stockholms gator