Dennis Askling (SD) avgår från samtliga politiska uppdrag. Foto: Mostphotos

Ny rasism-skandal i Haninge – SD:s nya gruppledare avgår

SD Haninges gruppledare Dennis Askling, 26, lämnar sina politiska uppdrag med omedelbar verkan. Expressen har avslöjat hur han uttryckt rasistiska och nazistiska åsikter i en chatt med en partikamrat. ”Jag är medveten om att detta skadat mitt förtroende inom partiet”, skriver han till Expressen.

  • Publicerad 14:08, 15 sep 2020

Askling är anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli och blev SD Haninges nya gruppledare så sent som i april i år.

Nu avgår han med omedelbar verkan.

Expressen berättar på tisdagen att Askling i en chatt med en partikamrat skriver nazistiska hälsningar, uttrycker sig nedsättande om ”negrerna” och sprider rasideologiska resonemang.

Skriver ”Hell Seger” och ”i blodet på negrerna”

Enligt Expressen har Askling i en chatt berättat för en partikamrat att han 2017 träffade nazistiska NMR (Nordiska motståndsrörelsen) i sin dåvarande hemkommun Halmstad.

I chatten använder Askling bland annat nazistiska hälsningar som ”Hell Seger”, en svensk översättning av ”Sieg heil”, och visar upp en bild där han är nyklippt och beskriver sig som en ”arisk krigare”, berättar Expressen.

Askling skriver i chatten, apropå några barn som var ute sent: ”Men vafan kommer man från Afrika så luktar man ju skit!!!´och ”´Det är i blodet på negrerna. HAHA!´”

Efter att ha avbrutit en intervju med Expressen i samband med måndagens kommunfullmäktige i Haninge, mejlar han sedan tidningen och skriver att han lämnar sina uppdrag:

Flera SD-skandaler på Södertörn

”Innehållet reflekterar inte mina åsikter varken nu eller då, men jag förstår givetvis att innehållet är grovt och kränkande för den som läser detta, för det vill jag be om ursäkt”, skriver han, följt av:

”Jag är medveten om att detta skadat mitt förtroende inom partiet och kommer med anledning av detta lämna samtliga av mina politiska uppdrag.”

Mitt i når Dennis Askling på telefon på tisdagen.

– Jag har inga ytterligare kommentarer utan hänvisar till det jag sagt till Expressen, säger han.

Askling avgår bara en månad efter att lokala SD-politikern Hans-Johnny Hedström i Haninge avgått, efter att ha uttryckt rasistiska åsikter på Facebook.

2019 kunde Mitt i även avslöja att den utestängda SD-politikern Mikael Valtersson, som haft kopplingar till högerextremister, i flera år arbetat under radarn för SD Haninge och SD Sollentuna. Han fick trots sin historia anställning på Haninge kommun som tjänsteman åt partiet. Valtersson fick lämna uppdraget i Haninge efter Mitt i:s artiklar.

Under det senaste året har även två andra SD-politiker på Södertörn, Micael Lejon och Stefan Andersen i Botkyrka, avslöjats med att ha delat rasistiska eller homofobiska bilder eller inlägg på sociala medier. Stefan Andersen har avgått.