Solna är billigast i landet – medan Vaxholm är den femte dyraste kommunen. Foto: Åsa Sommarström

Ny rapport: Stora skillnader mellan VA-taxor i norrkommunerna

Kostnaderna för vatten och avlopp skiljer stort mellan kommunerna i norra länet. I Vaxholm är avgiften per lägenhet nästan fem gånger högre än i Solna, visar nya siffror från Nils Holgersson-gruppen.

  • Publicerad 05:00, 4 nov 2019

I Vaxholm ligger avgiften för vatten och avlopp på 7 776 kronor per lägenhet och år. Det näst mest i Stockholms län och den femte högsta avgiften i hela landet, enligt sammanställningen från Nils Holgersson-gruppen.

Även Österåker och Vallentuna har höga avgifter jämfört med resten av länet – båda över 5000 kronor.

I den andra änden av listan finns Solna och Danderyd. Med en VA-taxa på 1 644 kronor per lägenhet och år har Solna Sveriges lägsta taxa, och Danderyd är landets femte billigaste med 2 481kronor.


Årskostnad för vatten- och avlopp i lägenhet i Stockholms län


NIls Holgersson-gruppen

Rapporterar om prisskillnader mellan kommuner

Nils Holgersson-gruppen består av representanter från Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen riksförbundet, Riksbyggen och SABO.

 

Även när det handlar om förändringar i avgiften är det stora skillnader mellan kommunerna.

I Sollentuna höjdes avgiften med 9,9 procent från 2018 till 2019, vilket är den tredje största ökningen i länet. I Vaxholm höjdes avgiften med 7,5 procent och i Täby höjdes den med 5 procent.

I flera kommuner var avgiften oförändrad, och i Upplands Väsby sänktes den med 1,9 procent, enligt Nils Holgersson-gruppens sammanställning.

Granskat prisskillnader sedan 1996

Nils Holgersson-gruppen har publicerat rapporter om prisskillnader mellan Sveriges kommuner för sophämtning, el, fjärrvärme, vatten och avlopp sedan 1996.

”Generellt är VA-kostnaden som högst i kust- och glesbygdskommuner som Strömstad, Tjörn, Norrtälje och Nordanstig, medan den är som lägst i tätbebyggda kommuner som Stockholm, Huddinge och Västerås”, skriver Nils Holgersson-gruppen på sin hemsida.