Ny rapport om radikal islamism i Stockholm

Brandbergen, Skärholmen och Järvaområdet pekas ut som centrum för radikal islamism i Storstockholmsområdet, detta i en ny rapport från Försvarshögskolan.

  • Publicerad 19:59, 28 jun 2018

Rapporten släpptes på torsdagen och uppdraget har varit att kartlägga den salafistiska jihadismen i Sverige.

Salafism är en bokstavstrogen tolkning inom sunni-islam.

– Detta är ett förhållandevis nytt forskningsområde. Det saknas idag i stor utsträckning studier och forskning på de salafist-jihadistiska miljöerna i en svensk kontext, säger Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan och en av författarna till rapporten, i ett pressmeddelande.

– Rapporten syftar till att bredda förståelsen för deras budskap och påverkansmetoder, säger Magnus Ranstorp.

Flera områden i Stockholm

Enligt rapporten är islamistiska extremister i Stockholm mest verksamma i områdena: Rinkeby, Tensta, Husby, Spånga, Hjulsta, Alby, Fisksätra, Vårberg och Märsta.

Även Brandbergen tas upp och rapportförfattarna beskriver gruppen av personer där som ”jihadistveteraner”.

Utpekandet av dessa områden gör Försvarshögskolan efter flera intervjuer med personer inom ”brottsbekämpande myndigheter och andra myndigheter”.

Inblandade i många brott

De salafistiska och våldsbejakande miljöerna i Stockholm kretsar kring mindre nätverk av personer.

Alla dessa nätverk är involverade i brottslig verksamhet, står det i rapporten. Så som stölder, inbrott, häleri, indrivning och utpressning.

Omkring 67 personer ska ha under de senaste åren ha rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska grupper i Syrien och Irak, konstateras även.

Fakta

Det här är salafism

Salafism är en bokstavstrogen tolkning inom sunni-islam och har en strikt syn på odelbar gud och total underkastelse för guds lagar.

Salafism har i vissa fall visat sig utgöra grogrund för våldsbejakande jihadism – men det går inte att göra likhetstecken mellan salafism och våldsbejakande jihadism.

Magnus Ranstorp sammanfattar: ”Alla salafister är inte jihadister, men alla jihadister är salafister”.

Källa: Försvarshögskolan
Visa merVisa mindre