Skärgårdsvägen får fortsätta vara den enda vägkopplingen genom Hemmesta, enligt rapporten. Foto: Ida Leveby Andersson

Ny rapport: Nej till förbifart i Storskogen

En förbifart genom Storskogen i Hemmesta kommer allt längre bort från agendan. Nu slår en ny rapport fast att den inte bör byggas.

  • Publicerad 10:01, 15 jun 2018

Bygg inte en förbifart eller annan bebyggelse i Storskogen i Hemmesta. Det är resultatet av en ny rapport, beställd av Värmdö kommun. Bakom den ligger flera utredningar, arkitektförslag och medborgardialoger.

Under 2017 pågick projektet vägval Hemmesta, vars huvudsakliga syfte var att ta ställning till om Skärgårdsvägen i framtiden ska vara den enda vägkopplingen genom Hemmesta eller om en förbifart behövs.

Skärgårdsvägen fortsatt den enda

Anledningen till projektet är den hårt trafikerade Skärgårdsvägen med stora köer i rusningstrafik. Planerna på att göra en förbifart har funnits länge, men fått stort motstånd, bland annat från gruppen Rädda Hemmesta Storskog.

Också Miljöpartiet har varit emot vägen och Socialdemokraterna har i kommunstyrelsens planutskott yrkat på en utökad naturreservatsbildning i Hemmesta som ska skydda skogen.

Slutsatsen av projektets rapport är att inte bygga förbifart, men att kommunen bör arbeta vidare med att förstärka infrastrukturen och förbättra kollektivtrafiken för att minska köerna.