Ny rånvåg vid hållplats i Sköndal – Hökisbon Tainas son utsatt

I september blev Hökarängsbon Tainas son, 15 år gammal, rånad vid Norra Sköndals busshållplats. Polisen uppger att det skett 16 rån på platsen i år. – Jag är så fruktansvärt arg och jag känner mig helt maktlös, säger hon.

  • Publicerad 12:46, 2 okt 2019

En kväll i september sitter Taina från Hökarängen i sitt kök och väntar på sin 15-årige son, som har varit hos en kompis i Tyresö. Strax efter midnatt kommer sonen inrusande genom ytterdörren. Han har blivit rånad.

Taina berättar att sonen har missat en anslutande buss mot Hökarängen vid busshållplatsen Norra Sköndal och besluter sig för att gå hem den sista biten. Vid busshållplatsen står två män som inte går på bussen. Han går ner i tunneln under Tyresövägen och svänger höger på Sandåkravägen.

Busshållplatsen Norra Sköndal längs med Tyresövägen. Foto: Arvid Jansson

När vägen delar sig efter Sandåkraskolan med en cykelväg rakt fram och en kurva ner mot Sköndalsvägen till vänster, kommer männen från busshållsplatsen ikapp sonen och drar in honom i ett buskage. Rånarna är maskerade.

Här kommer rånarna ikapp sonen och drar in honom i buskagen. Foto: Arvid Jansson

– Först frågar de efter cigaretter. Sedan drar de fram en stor kniv och tvingar till sig hans mobiltelefon. De hotade honom också om att inte ropa på hjälp. Jag är så fruktansvärt arg och man känner sig så maktlös som förälder, säger Taina.

När sonen får fram sin telefon tvingar rånarna honom att logga in med sitt bank-id och visa hur mycket pengar han har på sitt bankkonto: 60 kronor.

Taina med sitt barn barn.

Rånarna går sedan metodiskt igenom hans kläder för att se om han har några märkeskläder på sig. De tar hans väska och vill sedan att han tar av sig sina skor. Han lyckas däremot lura dem att de är av ett fejkmärke och får behålla skorna.

Innan rånarna försvinner iväg kastar de in hans nycklar busken.

– Han är bara en gänglig 15-åring, det är förjävligt! Att han inte ens får behålla sina kläder, säger Taina.

Flera liknande rån under året

Enligt Farstapolisen har det skett 16 rån eller rånförsök vid busshållplatserna längs med Tyresövägen i Sköndal i år. De flesta har ett skett på ungefär samma sätt som det Tainas son blev utsatt för. 

– Det är så här det går till, åtta av tio gånger. Man spanar ut ett lämpligt offer och följer efter och rånar sedan personen vid en lämplig plats, säger Henrik Garzon vid Farstapolisen.

Det är så här det går till, åtta av tio gånger

Henrik Garzon, Farstapolisen

Satte in särskilda insatser

Antalet rån intensifierades vid busshållplatsen Norra Sköndal i slutet av juli och början av augusti i år. Polisen gjorde då en riktad insats med civila spanare och ökad allmän polisnärvaro i området och såg en drastisk minskning av rånförsöken. Framtill att Tainas son rånades nyligen.

– Vi har anledning att öka närvaron igen eftersom vi har sett att rånen har börjat förekomma igen, efter att vi trappade ner närvaron vid platsen i september, säger Henrik Garzon. 

Uppmanar att anmäla

Ingen är ännu gripen för något av rånen vid busshållplatsen Norra Sköndal under året. Polisen vet inte om det rör sig om samma gärningsmän då signalement och rörelsemönster från platsen skiljer sig något.

Polisen uppmanar eventuella framtida rånoffer om att larma polisen direkt efter händelsen.

– Vi går in i en period nu när många har nya fina vinterjackor på sig, som är vanliga rånbyten. Utöver att larma oss direkt uppmanar vi folk att märka upp sina kläder och registrera sitt SL-kort, säger Henrik Garzon.