Kunde varit bättre. Sollentuna hamnade på plats 242 av 253 kommuner i en rankning av hur bra kommunerna är att bo i för äldre. Foto: Mostphotos

Ny rankning: Sollentuna bland de sämsta kommunerna för äldre att bo i

Sollentuna ligger i botten – plats 242 av 253 kommuner – enligt en sammanställning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, som i ett nytt index rankar äldres boendesituation i landets kommuner.

  • Publicerad 06:40, 21 jun 2022

Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder.

– Det pratas mycket om pensioner, men äldres boendesituation är i princip helt frånvarande i den politiska debatten. Åtta av tio äldre bor i dag i en kommun med brist på senioranpassade bostäder, vilket gör att många tvingas bo kvar i ett boende som inte längre passar dem, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I det nya indexet ”Sveriges bästa kommun för äldre att bo i” har Länsförsäkringar Fastighetsförmedling vägt samman hur stor boyta pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt, trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre.

Allra sist, på plats 253, placerar sig Malmö stad. Även de två övriga storstäderna hamnar i botten med Stockholm på plats 221 och Göteborg på plats 224.

Sollentuna sämre än Stockholm

Sollentuna hamnar alltså längre ner än Stockholm och Göteborg, på plats 242 av de 253 kommuner som ingår i undersökningen.

– Självklart har regeringen ett stort ansvar, men det är även stor skillnad på i hur hög grad landets kommuner skapar goda förutsättningar för de äldre som vill och behöver flytta till ett boende som passar dem bättre, säger Marcus Svanberg.

Att äldre har möjlighet att byta bostad efter behov är dessutom avgörande för rörligheten på hela bostadsmarknaden, menar Marcus Svanberg.

– Om ett äldre par får möjlighet att flytta från villan till något mindre som passar dem bättre kan en barnfamilj köpa deras villa och lämna sin lägenhet. Barnfamiljens lägenhet blir då den första gemensamma lägenheten för ett ungt par, som i sin tur lämnar sina ettor där två ungdomar som saknade eget boende kan flytta in, säger han.

Så gjordes undersökningen

Kartläggningen baseras på statistik över hur stor boyta 25 procent av pensionen räcker till, genomsnittlig flyttskatt om man bott 30 år i en villa, upplevd trygghet med hemtjänsten och tillgången till särskilt boende för äldre, per äldre invånare i kommunen.

Siffrorna har vägts samman i ett index – Sveriges bästa kommun för äldre att bo i – som beskriver äldres boendesituation. Totalt 253 kommuner ingår i kartläggningen.

Beräkningarna av boyta för 25 procent av pensionen baseras på SCB:s statistik över medelhyra per kvadratmeter från 2021 och Pensionsmyndighetens statistik över medianpensionen från 2020.

Beräkningarna av genomsnittlig flyttskatt baseras på SCB:s statistik över medelpriset för villor under åren 1990 och 2020.

Statistiken över antalet platser på särskilt boende för äldre kommer från Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2022.

Befolkningsstatistiken över antalet personer som är 65 år eller äldre i kommunerna har hämtats från SCB och baseras på siffror från 2021.

Statistiken över upplevd trygghet i hemtjänsten har hämtats från Socialstyrelsens undersökning ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” för 2020.

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här är nya färgerna som ska symbolisera Sollentuna

Nyheter Kommunens logga uppdateras Hej då ordet "kommun" och hej till enfärgat. Nu har Sollentuna kommun fått en ny logotyp och grafisk profil.söndag 26/6 8:40

Sollentuna är bi-vänligaste i Sverige

Nyheter Behåller förstaplatsen i Naturskyddsföreningens kartläggning Sollentuna kommun hamnar på förstaplatsen 2022, precis som i fjol, i Naturskyddsföreningens årliga kartläggning över kommunernas arbete med att gynna bin och andra pollinatörer.fredag 24/6 6:40