Ny rankning: Ekerö länets sämsta miljökommun

Ekerö hamnar långt ner i en ny rankning av kommunernas miljöarbete. Kommunen är sämst i länet – och bland de sämre i landet.

  • Publicerad 08:20, 2 maj 2019

”Sveriges hållbaraste kommun” heter tidningen Aktuell hållbarhets årliga rankning av kommunernas miljöarbete. Alla kommuner har fått svara på 41 frågor inom bland andra kategorierna: övergripande hållbarhetsarbete, klimat, transport, avfall, cirkulär ekonomi, energi, naturvård, skadliga ämnen och upphandling.

Svaren har sedan genererat poäng – i Ekerös fall 9,2 av 41, vilket placerar kommunen på plats 219 av landets 290 kommuner.

"Länge tjatat"

I Stockholms län är Ekerö sämst av alla. Även i gruppen storstadsnära kommuner hamnar Ekerö långt ner – 44 av 46.

– Trots att vi länge har tjatat om det finns fortfarande ingen miljö- och klimatplan. Det känns som att allt man säger om våra vackra öar kommer på skam, säger Björn Osberg (MP), som bland annat är ledamot i Ekerös kommunstyrelse.

– Vi har halkat efter på i stort sett alla områden.

Vad behöver kommunen göra för att klättra till nästa års rankning?

– Upprätta ett antal tydliga miljö- och klimatmål och kasta sig in i åtgärder som leder till målen, säger Osberg.

Plan arbetas fram

Under mandatperioden ska Ekerö kommun arbeta fram en miljöplan, berättar Ove Wallin (C), vice ordförande i kommunstyrelsen:

– Ekerö måste naturligtvis bli bättre i rankningen, självklart. Men för den skull innebär det ju inte att vi inte gör något alls. Att mäta och jämföra miljömål är svårt, säger han.

Högst i Stockholms län rankas Nacka, Sigtuna och Täby.

Helsingborg toppar rikslistan för tredje året i rad.

Många tips om ungdomar som dricker och kör

Nyheter Insats. Fler poliser ute på kvällar och helger Allt fler tips kommer in till polisen om unga som kör mopedbilar eller mopeder med alkohol i kroppen. Polisen vädjar nu till föräldrar om hjälp. Dessutom satsar man på att vara ute mer på kvällarna.tisdag 27/10 16:48

Klockan tio smäller det – varje dag

Nyheter Regelbundna sprängningar när ny tunnel byggs Varje dag klockan tio, sex månader framöver, blir det stopp framför Lindötunneln. Då sprängs det nämligen i berget då en ny tunnel ska ta plats.fredag 23/10 15:45