Stadsbiblioteket renoveras på insidan. Foto: Mattias Holgersson

Ny planer för Stadsbiblioteket – byggs inte ut

Det har länge varit ovisst om Stadsbiblioteket ska byggas ut eller bara renoveras på insidan. Nu meddelar fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) att det blir en ”stram renovering”, enligt Stockholmdirekt.

  • Publicerad 14:02, 16 maj 2019

Det har länge varit på tapeten att Stadsbiblioteket ska rustas upp. Staden har utrett två olika förslag samtidigt:

Det ena går ut på att man tar basarerna mot Sveavägen i anspråk och renoverar biblioteket invändigt. Det andra att man bara renoverar invändigt och bygger en ny entré från Sveavägen i en av lokalerna i gatuplan.

Men i samband med att det blev klart att Internationella biblioteket skulle flytta till Kungsholmen pausades utredningarna, eftersom man inte visste hur flytten skulle påverka planerna för biblioteket på Odenplan.

Tydligt besked i frågan

Nu skriver Stockholmdirekt att fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) har kommit med ett tydligt besked: Moderaten beskriver det som ett ”ett stramt renoveringsalternativ”.

– Vi har inte pengar till att genomföra någon större utveckling eller tillbyggnad. Den här utredningen om vilket alternativ det ska bli har pågått i flera år och kostat pengar och jag känner att vi kan inte låta det gå i stå, vi måste komma vidare, säger Dennis Wedin (M) till tidningen.

För Stockholmdirekt berättar han att budgeten för renoveringen är 260 miljoner kronor och år 2025 ska allt vara klart.

Fastighetsborgarrådet förklarar att staden nu börjar med att vidta åtgärder för att uppfylla myndighetskrav kring bland annat tillgänglighet och brandsäkerhet.

Donken får stanna kvar

Stockholmdirekt skriver att det inte blir någon ny entré från Sveavägen som det var tal om tidigare. Huvudentrén ska däremot göras mer tillgänglig med hjälp av en hissanordning ner mot terrassen.

Dennis Wedins besked betyder alltså att förslaget som gick ut på att ta basarerna vid Sveavägen i anspråk skrotas – med andra ord blir 7-Eleven och McDonalds kvar.