FÖRSLAGET. Här är det nya bostadshuset, till vänster, tänkt att placeras. Foto: Stockholms stad/Sweco

Ny plan för bostäder vid Tjurbergsparken

Planerna på nya bostäder vid Tjurbergsparken har tidigare väckt kritik. Nu är ett nytt förslag ute att tycka till om.

  • Publicerad 16:22, 16 sep 2020

Det är längs Helgagatan vid Tjurbergsparken som Olov Lindgren vill bygga nya hyresrätter. Byggplanerna har funnits i flera år, där bolaget fick markanvisning 2017, och även fått en del kritik för att en del av parken tas i anspråk och att det nya huset byggs i anslutning till byggnader som bedöms ha ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Nu är det senaste förslaget ute på samråd. huset planeras på den del av Tjurbergsparken som ligger mellan Helgagatan och Internationella engelska gymnasiet och vara på fem till sju våningar där den högsta delen är mot skolan. Antalet lägenheter har minskats från de ursprungliga 80 till 65 i det nya förslaget och det planeras även för gemensamma takterrasser för de boende.

Under dagens skolgård planeras det även för ett underjordiskt garage där även lokaler för centrum- och skoländamål, där byggherren planerar en förskola, ska få plats. Dessa ska ha fasader med fönster mot parken. Enligt staden används dagens skolgård mest till parkering men kan genom ombyggnationen "utvecklas till en grön yta", skriver stadsbyggnadskontoret. Skolgården ska även fungera som gård åt den planerade förskolan.

FÖRSLAGET. Vy över gaveln från norra sidan, där skolan ses till vänster. Foto: Stockholms stad/Erséus

Tidplan

Planerna är ute på samråd till den 26 oktober.

Granskning av detaljplanen är planerad till tredje kvartalet 2021 och ett antagande i fjärde kvartalet samma år.

Byggstart kan tidigast ske 2022.

Här hittar du stadens proiektsida.

Källa: Stadsbyggnadskontoret

Visa merVisa mindre