Vaccinationsfråga. Ska skydda både äldre och personal, men enligt kommunen kan man inte kräva svar. Foto: Sofia Ekström

Ny personal på äldreboenden frågas om vaccin

Vid nyrekrytering av personal till Solnas äldreboenden kommer ovaccinerade att nobbas framöver. I Sundbyberg ställs frågan om vaccin vid rekryteringar, men beslut om anställning tas från fall till fall.

  • Publicerad 08:14, 1 dec 2021

"I praktiken fungerar det redan så i Sundbyberg idag"

Andelen vaccinerade stiger och många 65-plussare har fått sin tredje dos enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Men bland dem som jobbar på äldreboenden är var femte fortfarande ovaccinerad, enligt färska siffror från regionen.

Inte okej, anser Solnas omvårdnadsförvaltning som har börjat med nya riktlinjer.

– Vid nyrekrytering ställer vi frågor om man är vaccinerad, även om det gäller vikariat. Om man ska jobba i nära vård- och omsorgssituationer med de över 70 år eller personer i riskgrupp och inte är vaccinerad, tackar vi nej, säger Elisabet Sundelin, förvaltningschef i Solna.

Fler kommuner frågar

Riktlinjerna gäller för den kommunala verksamheten inklusive hemtjänst och LSS-boenden, och de är kommunicerade till de privata aktörer som driver äldreboenden i Solna.

Även Täby och Danderyd har eller kommer att införa vaccinationskrav för nyanställningar i äldreomsorgen.

I Sundbyberg ser man positivt på grannen i Solnas beslut. Det skriver Birgitta Fahlgren Sylvén förvaltningschef på äldreförvaltningen i ett mejl till Mitt i.

– I praktiken fungerar det redan så i Sundbyberg idag. Vi är på gång att formalisera hanteringen i en tydlig riktlinje, skriver hon.

Betyder det att ni frågar personal som ni anställer om de är vaccinerade mot covid-19? 

– Ja, men vi kan alltså inte kräva svar.

Som lagstiftningen ser ut i dag kan inte kommunen kräva svar från den person de frågar, så egentligen är det inget krav det handlar om utan att frågan ställs vid jobbintervjun, menar Birgitta Fahlgren.

Vad gör ni om personen säger nej – anställer ni inte hen då? 

– Det är en bedömning i varje enskilt fall, skriver Birgitta Fahlgren Sylvén.

Inga papper än

Sundbybergs stad är alltså på väg att formalisera hanteringen av frågan i en "tydlig riktlinje”, enligt förvaltningschefen.

– Vi är angelägna att stötta cheferna i hanteringen och är på gång att just skriftligt beskriva hanteringen med hänsyn både till FHM:s rekommendationer och medarbetarnas integritet, skriver Birgitta Fahlgren Sylvén som dock inte har något sådant färdigt dokument i nuläget.

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Covid-19: Rekordsiffror i Sundbyberg

Nyheter 792 bekräftade fall i staden – nästan en fördubbling Spridningen av covid-19 slår nya rekord i Sundbyberg. Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 1 visar att 792 nya fall har bekräftats i staden.torsdag 13/1 16:53

Sundbyberg har minst antal pensionärer

Nyheter Få 65-plussare i staden I Sverige växer andelen pensionärer. Men i Solna och Sumpan är det tvärtom och båda kommunerna har mycket mindre antal 65-plussare jämfört med hela riket.måndag 10/1 13:26

Vladans hjälteinsats: Stoppade brand på Systembolaget

Nyheter Störtade iväg från gymmet med två brandsläckare i högsta hugg Tidigt på torsdagsmorgonen började det brinna på Systembolaget i Sundbyberg. Som tur var agerade Annedalsbon Vladan Jovanovic, som jobbar på gymmet Core alldeles intill, rådigt och lyckades begränsa...fredag 7/1 13:27