Andelen vaccinerade stiger och många 65-plussare har fått sin tredje dos enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Men bland dem som jobbar på äldreboenden är var femte fortfarande ovaccinerad, enligt färska siffror från regionen.

Inte okej, anser Solnas omvårdnadsförvaltning som har börjat med nya riktlinjer.

– Vid nyrekrytering ställer vi frågor om man är vaccinerad, även om det gäller vikariat. Om man ska jobba i nära vård- och omsorgssituationer med de över 70 år eller personer i riskgrupp och inte är vaccinerad, tackar vi nej, säger Elisabet Sundelin, förvaltningschef i Solna.

Fler kommuner frågar

Riktlinjerna gäller för den kommunala verksamheten inklusive hemtjänst och LSS-boenden, och de är kommunicerade till de privata aktörer som driver äldreboenden i Solna.

Även Täby och Danderyd har eller kommer att införa vaccinationskrav för nyanställningar i äldreomsorgen.

I Sundbyberg ser man positivt på grannen i Solnas beslut. Det skriver Birgitta Fahlgren Sylvén förvaltningschef på äldreförvaltningen i ett mejl till Mitt i.

– I praktiken fungerar det redan så i Sundbyberg idag. Vi är på gång att formalisera hanteringen i en tydlig riktlinje, skriver hon.

Betyder det att ni frågar personal som ni anställer om de är vaccinerade mot covid-19? 

– Ja, men vi kan alltså inte kräva svar.

Som lagstiftningen ser ut i dag kan inte kommunen kräva svar från den person de frågar, så egentligen är det inget krav det handlar om utan att frågan ställs vid jobbintervjun, menar Birgitta Fahlgren.

Vad gör ni om personen säger nej – anställer ni inte hen då? 

– Det är en bedömning i varje enskilt fall, skriver Birgitta Fahlgren Sylvén.

Inga papper än

Sundbybergs stad är alltså på väg att formalisera hanteringen av frågan i en "tydlig riktlinje”, enligt förvaltningschefen.

– Vi är angelägna att stötta cheferna i hanteringen och är på gång att just skriftligt beskriva hanteringen med hänsyn både till FHM:s rekommendationer och medarbetarnas integritet, skriver Birgitta Fahlgren Sylvén som dock inte har något sådant färdigt dokument i nuläget.